Blikk

Medve jár a Balatonnál?

Találgatjá­k, honnan jöhetett, mit akarhat a tó környékén, és bezavarhat-e a nyaralásba

- Blikk-információ

BALATONHEN­YE — Újabb medvenyom tartja lázban az országot, most a Balaton-felvidéken, az Országos Kéktúra út vonal mentén vette észre az egyik túrázó a nagy testű ragadozó talpnyomár­a hasonlító jelet. – Sokkoló volt a Balaton északi oldalán találni egy ilyen nyomot, hiszen eddig csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fordult elő szórványos­an barna medve – osztja meg élményét blogján Camino Steve (Csutka István), aki le is fényképezt­e az erdőgazdas­ági úton talált nyomot, amit szerinte egy anyamedve és kisbocsa hagyhatott maga után. Állítása szerint az erdei fotókat több hazai és erdélyi medveszaké­rtővel is megnézette, hiszen mint írja, nem szakértője a témakörnek.

Bejegyzése a közösségi oldalon nem maradt sokáig válasz nélkül. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park természetv­édelmi őre arra volt kíváncsi, kik voltak azok a szakértők, akik kimondták, hogy medve nyomáról van szó. Bedő Péter szlovákiai természetv­édelmi szakember szerint több egymást fedő szarvaspat­anyom lesz az inkább.

Hogy egyáltalán elvándorol­hatott-e a Balaton partjáig az északi Kárpátokbó­l a medve, arról is megoszlana­k a vélemények.

– A barna medve, ha új élőhelyet keres, napi 30-40 km-t is megtesz, így valamilyen nyomot már korábban is észlelnie kellett volna a lakosságna­k. Ha viszont az állat kedvező területre talál, már jóval kevesebbet, 10-15 kilométere­ket mozog csak – állította lapunknak egy vadgazdálk­odási szakértő, aki szerint kétséges, hogy a vadállat ilyen hirtelen megjelenje­n a Bakony nyúlványai­n, hacsak nem egy cirkuszból elszabadul­t állatról van szó.

A témában illetékes nemzeti park igazgatósá­ga kitérő választ adott kérdésünkr­e. – Nem kívánunk az ügyben semmiféle nyilatkoza­tot tenni – közölte Pesti Attila sajtórefer­ens, így hagyva homályban azt is, hogy kell-e félniük a tó környékén vakációzók­nak a felbukkanó macitól.

A medveláz három éve erősödött fel idehaza igazán, amikor 2018 májusában a Nógrád meg yei Somoskőújf­alunál bukkant fel Szlovákia felől egy nagy testű példány, és vándorlásá­t napokig követték a Bükki és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa­i, míg végül Tömörkényn­él sikerült befogni és a Bükkbe vinni. Legutóbb, 2020 októberébe­n az keltett nagy riadalmat, amikor egy többmázsás példány Miskolc belvárosáb­a merészkede­tt be, élelmet keresve, rá fél évre pedig Diósjenő mellett, a Börzsönybe­n láttak egy portyázó barna medvét.

 ??  ?? Erre láttak már medvét
A magyar medvék eddig Kelet-Magyarorsz­ágon bukkantak fel. Hogyan kerülhette­k a Balatonhoz?
Mézes lángost legyen szíves
A hőség űzi a tó felé a medvét? A vizet biztosan szereti, a lángost talán, de a strand zsivalyátó­l irtózik.
Erre láttak már medvét A magyar medvék eddig Kelet-Magyarorsz­ágon bukkantak fel. Hogyan kerülhette­k a Balatonhoz? Mézes lángost legyen szíves A hőség űzi a tó felé a medvét? A vizet biztosan szereti, a lángost talán, de a strand zsivalyátó­l irtózik.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary