Blikk

„Gyakran szédülök, ezért nem mehetek sehova”

Bár a házasságát máshogy képzelte, semmin nem változtatn­a a színésznő

- Csatári Henriett

BUDAPEST — Csütörtökö­n ünnepelte 93. születésna­pját a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kassai Ilona. A színésznő nem csak a vásznon és a színpadon alkotott maradandót, hangjával számos rajzfilmfi­gurát keltett életre, ahogy világsztár­oknak is kölcsönözt­e a hangját. A színésznő elárulta, 100 évig szeretne élni, bár nagyon hiányzik neki a munka, egy két évvel ezelőtti baleset miatt erre most gondolni sem tud. Viszont unokáját igyekszik lebeszélni arról, hogy a színészi pályára lépjen. Sokan köszöntött­ék?

Igen, és ezért hálás is vagyok. Jólesik, hogy nem felejtette­k el.

Hogyan ünnepel?

A fiam és az unokám, Zoé külföldről érkeznek, és egy kedves szinkronre­ndező barátnőmre is számíthato­k, ő szokott szervezni egy kis ünneplést, amelyen sok színész tiszteleté­t teszi.

Örülök, hogy enynyi évet megéltem, és szeretnék még legalább 100 éves koromig maradni, azt gondolom, akkor lenne értelme az életnek. Ebben a korban már minden nap ajándék, szóval boldog vagyok. Mostanában sokat gondolkozo­m azon, ha újra kezdhetném, mit csinálnék másképp, de aztán rájövök, hogy minden úgy volt jó, ahogy történt.

Nem bánt meg semmit?

Ó, dehogynem, de már mindegy, az a múlt. A karrierem szépen alakult, a magánélete­m pedig... Többször voltam férjnél, pedig nem így képzeltem el anno az életemet, talán jobb lett volna csak egyszer, de az tartson örökké. De mindegy is, mert amikor megszülete­tt a fiam, Zoli, akkor már csak ő volt fontos, rá koncentrál­tam. 1984-ben váltam el az apukájától, Zana Jóskától, és utána nem is mentem újra férjhez.

Ő tavaly hunyt el, feldolgozt­a már az elvesztésé­t?

Nem tudom, hogy ezt hogyan is kéne elfogadni... Olyan hirtelen volt az ő halála. Bement a kórházba, még beszéltünk, majd soha többé nem jött ki. Fáj, hogy nincs itt, főleg, mert hiába váltunk el, élete végéig szoros kapcsolatb­an álltunk, törődött velem, valahogy mi mindig összetarto­ztunk.

Fia, Ganxsta Zolee nemrég szerepet kapott egy tévésoroza­tban, a Keresztany­uban. Nézte?

Igen, minden egyes részt! Adtam neki tanácsot és kritikával is éltem, de ezt el is várta. A kis unokám, Zoé jelentette be nemrég, hogy színésznő szeretne lenni, én pedig próbálom lebeszélni. Ha tudná, hogy milyen nehéz ez a szakma, és bár megvannak a szépségei, nem örülnék, ha ezt választaná. Ő erre persze csak annyit mond, hogy „Bezzeg te lehettél az, nekem meg nem lehet?” (nevet) Megismerik még az utcán?

A hangomról szoktak felismerni, ami nagyon jólesik, erőt ad, hogy igenis van értelme a munkámnak. Hiányzik nagyon a szinkron és a színház is, remélem, hamarosan visszatérh­etek. Miért nem dolgozik?

Két éve volt egy csúnya balesetem. Elestem, bevertem a fejemet, amelynek maradandó következmé­nyei lettek. Nagyon sokszor fáj, és gyakran szédülök, ezért nem is nagyon mehetek sehova. Az igazság az, hogy az egészségem nem éppen rózsás, a munkához pedig sok erő kell, ami nekem most nincs. Az orvos azt mondta, elmúlnak majd a tünetek, addig viszont várnom kell a visszatéré­sre. Nem panaszkodo­m, mindent magam csinálok otthon, de a fiamra mindenben számíthato­k, és a szomszédom is nagyon kedves, reggelente ő vásárol be nekem.

Ha egyetlen dolgot kívánhatna születésna­pja alkalmából, mi lenne az?

Hogy a szeretteim és én is legyünk egészséges­ek, ha lehet, még sok-sok esztendőn át!

 ??  ?? Jellegzete­s hang Kassai Ilona 93 esztendős, a hangjáról máig rengetegen felismerik
Mit gondol a koráról?
Jellegzete­s hang Kassai Ilona 93 esztendős, a hangjáról máig rengetegen felismerik Mit gondol a koráról?
 ??  ?? Utódok
Ilona fia, Ganxsta Zolee nemrég kapott szerepet a Keresztany­u című sorozatban, míg unokája, Zoé színésznő lenne
Veszteség
Bár már nem éltek együtt, Ilona tavaly veszítette el volt férjét, Zana Józsefet, halálát máig nem dolgozta fel
Utódok Ilona fia, Ganxsta Zolee nemrég kapott szerepet a Keresztany­u című sorozatban, míg unokája, Zoé színésznő lenne Veszteség Bár már nem éltek együtt, Ilona tavaly veszítette el volt férjét, Zana Józsefet, halálát máig nem dolgozta fel
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary