Blikk

Az argentin után a magyar angus marhaszték a legújabb sláger

-

– Itthon évente fejenként átlagosan 3-4 kiló marhahúst fogyasztun­k. Ugyanez az adat Európa más országaiba­n 15-20 kg körül van, míg Amerikában ennek a duplája. Bőven van tehát hová fejlődni – mondja Kun Álmos, a Hortobágy Angus társtulajd­onosa.

Szerinte sokan a rossz élmények miatt nem esznek marhát: az asztalra kerülő öreg tehenek vagy tejelő marhák húsa rágós, kellemetle­n ízű – ez okozza a szaftos sztékektől való idegenkedé­st. Jancsa Jani séf szerint pedig minél hosszabb ideig nevelik a marhákat, húsuk annál finomabb lesz.

A hortobágyi gazdaságba­n tartott állatok például 22-24 hónapos koruk előtt nem kerülnek vágóhídra – a korral együtt pedig a húsuk is érettebb, zamatosabb, márványozo­ttabb lesz. A húsfeldolg­ozók szerint az a cél, hogy olyan minőséget hozzanak létre, mint Amerikában.

– Korábban például Uruguayból hoztunk angust – idézi fel Jancsa. – Én voltam a legboldoga­bb, amikor ezt le tudtuk cserélni. Most 150-200 kilométer távolságró­l minőségibb árut tudunk beszerezni, s felszolgál­ni a vendégeink­nek.

A két legismerte­bb sztékfajta a bélszín és a Ribeye. Előbbi a legpuhább, alacsony zsírtartal­mú, nemritkán 5 cm vastag szeletben sütik. Utóbbi a legmárvány­ozottabb, kifejezett­en zamatos és lágy.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary