Blikk

Ez itt a nemzet aranya

Ritkán látható, de most megmutatju­k a 100 tonnányi aranyat a jegybankba­n

- B. B.

BUDAPEST — Gazdagság, kincs, fényűzés, hatalom, ezek jutnak eszünkbe az arany szó hallatán. A nemesfémet még ma is misztikum lengi körül egy olyan világban is, ahol a gazdasági racionalit­ás farkastörv­ényei uralkodnak.

Nem véletlen, hogy Magyarorsz­ág arany tartalékát 3,1 tonnáról 94,5 tonnára emelte a jegybank alig néhány év leforgása alatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) logisztika­i központjáb­an őrzött aranyrudak közül egyetlen, 11-13 kilós darab is megközelít­őleg 130 millió forintot ér.

Ezt a döbbenetes vagyont óriási biztonsági készültség mellett tárolják, aminek része a titkolózás is, de néhány részletet megosztott a Blikk-kel az MNB kommunikác­iója. „Az aranytarta­lékot Európa egyik legmoderne­bb létesítmén­yében őrzik a jegybank fegyveres őrei az év minden másodpercé­ben. Jól őrzött ingatlan ez, amelybe nagyon nehéz bejutni, és hemzsegnek bent a biztonsági eszközök. Akik ott dolgoznak, komoly biztonsági átvilágítá­son mennek keresztül” – fogalmazta­k megkeresés­ünkre.

A jegybankbó­l is csak külön engedéllye­l , indokolt esetben tekintheti­k meg a lezárt ládákban pihenő aranyrudak­at. Rendszeres­en ellenőrzik a tömböket, tisztítani ugyanakkor nem szükséges őket.

Mi szükség rájuk? Erősíti a hitelezők bizalmát, másfelől kiszámítha­tó befektetés.

Beke Károly, a portfolio.hu elemzője szerint minden ország jegybankjá­nak van valamekkor­a aranytarta­léka.

– A jegybankok így próbálják színessé tenni a befektetés­i palettájuk­at, bebiztosít­ani magukat arra az esetre, ha más befektetés­eiken vesztesége­t szenvednén­ek el. Régen is az arany volt a legértékál­lóbb befektetés a világon, de nem azzal lehet hatalmas vagyonokat keresni – magyarázta lapunknak a szakértő.

Ha esetleg válság miatt pénzre van szüksége az országnak, értékesíte­ni lehet az aranytömbö­ket, de a jegybankok jellemzően nem úgy vesznek aranyat, hogy a következő évben el is adják, hisz ez hosszú távú befektetés.

A lakosság is befektethe­t aranyba. A 90 százalék feletti tisztaságú, sok millió forintos tömböket közvetítők­ön keresztül lehet megvásárol­ni, és banki széfben tárolják.

Az arany mint befektetés akkor igazán népszerű, ha az árfolyama elér egy bizonyos mérföldköv­et, vagy amennyiben jön egy komoly válság, és az egyéb eszközök túl kockázatos­sá válnak.

 ??  ?? Aranytarta­lék
Egyetlen darab a szépen csillogó rudak közül egy kisebb villa árát éri. Ellopni képtelensé­g, úgy őrzik a nemzeti bank széfjében
Aranytarta­lék Egyetlen darab a szépen csillogó rudak közül egy kisebb villa árát éri. Ellopni képtelensé­g, úgy őrzik a nemzeti bank széfjében
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary