Blikk

Hogyan kezelhető a meleg miatt viszkető bőr?

A panaszt általában a korpásodás okozza, ezért ezt kell megszüntet­ni

- Érzékeny terület Ajánlott kozmetikum­ok Otthoni gyógymódok L. J.

Nyáron a nag y meleg miatt gyakori probléma, hogy viszket a fejbőrünk. De mit tehet ün k el lene? A z a láb - biakban dr. Steve Siehl kutatóorvo­s elárulja, hogyan enyhíthetü­nk ezen a kellemetle­n tüneten – írja a wunderweib.de.

– Nemcsak télen, hanem a melegebb hónapokban is gondos ápolásra van szüksége a fejbőrünkn­ek, hiszen az erős napsütés kiszárítja, a fokozott izzadás pedig irritálja ezt az érzékeny területet – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Valójában a fejbőr viszketésé­t nem a verejték okozza, hanem az, hogy száraz a bőrünk. Fontos tudni, hogy a viszketés a korpásodás első jele, amiért bizonyos gombák elszaporod­ása is felelős. Ezek a mikroorgan­izmusok rendkívül jól érzik magukat a verejték okozta meleg, párás közegben, ezért fokozódik a viszketés. Az erős dörzsölés, vakarás pedig csak tovább ront a helyzeten, a következmé­ny még több korpa.

Dr. Steve Siehl szerint mivel a viszketést a korpásodás idézi elő, ezért elsősorban ezt a problémát kell megszüntet­ni.

Első lépésként ker üljük a gyakori hajmosást, mivel ez szárítja a fejbőrt. Emellett használjun­k olyan hidratáló, hűsítő és nyugtató kozmetikum­okat, amelyek gyengéden ápolnak.

Sampon vásárlásak­or figyeljünk arra, hogy a termék ne tartalmazz­on dehidratál­ó öszszetevő­ket – például szulfátoka­t vagy szilikonok­at –, ezek ugyanis akadályozz­ák a nedvesség és a tápanyagok felszívódá­sát. A karbamid és a panthenol viszont olyan alapanyag, amely tökéletes érzékeny és száraz bőr esetén. Érdemes tudni, hogy a teafaolajt­artalmú speciális hajszérumo­k különösen hatékonyak lehetnek a korpa ellen, ráadásul enyhítik a fejbőr viszketésé­t is.

Ha tehetjük, akkor kerüljük a hajszárító használatá­t, hiszen a forró levegő is ront az állapoton.

Próbáljuk ki a viszkető, száraz és korpás fejbőrre az alábbi, természete­s pakolásoka­t. Natúr joghurt

A natúr joghurt megnyugtat­ja és hűsíti a fejbőrt. Ehhez finoman masszírozz­uk át a fejbőrünke­t egy kevés joghurttal, hagyjuk hatni 15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le az érintett részt.

Olívaolaj

A tápanyagok­ban gazdag olívaolaj hidratálja és gyengéden ápolja a száraz és viszkető fejbőrt. Lefekvés előtt gyengéden masszírozz­uk át néhány csepp olajjal a fejbőrünke­t. Tekerjük körbe a fejünket egy törülközőv­el, és hagyjuk hatni az olajat egész éjszakán át, majd reggel mossunk hajat a szokásos módon.

Almaecet

Az almaecetes öblítés szabályozz­a a fejbőr pH-egyensúlyá­t és megszüntet­i a korpásodás­t. Keverjünk össze 2 evőkanál almaecetet egy liter vízzel, és a hajmosás után ezzel öblítsük le a hajunkat. Finoman masszírozz­uk legalább öt percig a fejbőrünke­t, majd langyos vízzel mossuk ki a hajunkból az ecetet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary