Blikk

Nyugdíjba vonult a tatabányai mentők kutyája

Gerincsérv­e miatt korábban lebénult, a fél ország adakozott a műtétére

- Lo. B.

BALATONFÜR­ED — 13 évvel ezelőtt, hathetes korában lemondtak róla, és a testvéréve­l együtt egy mosószeres dobozban bedobták őket a tatabányai mentőállom­ás területére. A kis négylábú akkor még nem tudta, de ennél jobbat nem is tehettek volna vele. Preszton azonnal belopta magát az életmentők szívébe, s az állomáson „szolgált” 12 évig, most pedig a lehető legtökélet­esebb helyen tölti a nyugdíjasn­apjait.

– A testvére először az esztergom i mentőá l lomá sr a, majd az egyik kolléga szüleihez került, ahol azóta is tölti az idejét. A kis fekete labrador és vizsla keverék pedig nálunk maradt. Mindenki imádta, üde színfoltja volt a mentőállom­ásnak. Rendkívül mozgalmas életet élt: teljesítet­te a Gerecse 50 nevű teljesítmé­nytúrát, lefutotta a maratont, felderítet­te a Pó folyó környékét Olaszorszá­gban és úszott már a Wörthi-tóban is – emlékezett vissza a Blikknek Bakó Ferenc mentőápoló, aki azóta örökbe is fogadta a mentett négylábút.

2012-ben jött a feketeleve­s, amikor Preszton egy gerincsérv miatt nyaktól lefelé teljesen lebénult. Ekkor hatalmas összefogás alakult ki, a mentősök mellett a buszsofőrö­k, rendőrök, taxisok és magánszemé­lyek is besegített­ek a műtét költségeib­e. A rengeteg szeretetne­k hála, sikerült megmenteni az életét, a beavatkozá­s után Ferenc pedig már hazavitte magához.

– Amikor beteg lett, egy hétig a garázsban aludtam vele. Etetni, itatni és katéterezn­i kellett. Ezután már együtt éltünk Tatabányán, de amikor dolgozni mentem, mindig vittem magammal a mentőállom­ásra. Igényelte a társaságot, de a kollégák is folyton érdeklődte­k iránta. Nagyon el volt kényeztetv­e, kis túlzással ott mindent szabad volt neki – mesélte Ferenc, aki tavaly úgy döntött, 26 év után elhagyja Tatabányát. A 49 esztendős férfi Révfülöp mellé költözött, és áthelyezté­k a balatonfür­edi mentőállom­ásra.

– Ugyanúgy viszem magammal Presztont, mint korábban. Az állomás területére ugyan nem jöhet be, így az udvaron és a kocsiban fekve tölti a napjait. Nagyon jól érzi magát, és az új kollégák is imádják. Itt és a Balaton partján tölti a nyugdíjasé­veit. A műtét óta nem megy a vízbe, mert a farkát nem tudja felemelni, de pancsolni nagyon szeret – tette hozzá a gazdi.

Ny ugdíjaskor­a ellenére a kutya abszolút aktív életet él, a gazdája pedig bízik benne, hogy még van hátra néhány boldog évük közösen.

 ??  ?? Pihenés
Sokan töltenék nyugdíjasé­veiket a Balaton partján, Presztonna­k megadatott
Pihenés Sokan töltenék nyugdíjasé­veiket a Balaton partján, Presztonna­k megadatott
 ??  ?? Naplemente
Szabó Bálint egy szép tájképet küldött a balatoni naplementé­ről
Naplemente Szabó Bálint egy szép tájképet küldött a balatoni naplementé­ről
 ??  ?? Betegség
Amikor az egykor utcára dobott kutya lebénult, összefogta­k a megsegítés­ére
Szolgálat
Presztont öleli gazdája, Bakó Ferenc. Az eb csak tiszteletb­eli mentő lehet a füredi állomáson
Betegség Amikor az egykor utcára dobott kutya lebénult, összefogta­k a megsegítés­ére Szolgálat Presztont öleli gazdája, Bakó Ferenc. Az eb csak tiszteletb­eli mentő lehet a füredi állomáson

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary