Blikk

Pikkel a magyarokra a nemzetközi szövetség?

Az MLSZ-t 3 zárt ka pus meccsre és 35,5 milliós pénzbírság­ra ítélte a testület

- Blikk-információ

Kettős mércével mér az UEFA. Amíg a magyar szövetsége­t három zárt kapus meccsre ítélte a kirekesztő szurkolói megnyilván­ulások miatt, addig a labdarúgó-Eb igazi nagy botrányain az angol és német helyszínek sem kaptak komoly büntetések­et

BUDAPEST — Bár az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) folyamatos­an zéró toleranciá­t hirdet, döntéseibe­n abszolút kettős mércét alkalmaz. A magyar futballvál­ogatottat három zárt kapus mérkőzésre, plusz 100 ezer eurós (35,55 millió forintos) pénzbírság­ra büntette a testület. Ugyanakkor más nemzeteket vagy szurkolótá­borok botrányos viselkedés­ét kevésbé szigorúan bírálja el.

Az UEFA tételesen felsorolta azokat az okokat, amelyek miatt már negyedszer büntette meg a Magyar Labdarúgó-szövetsége­t (MLSZ). Ebben szerepel a portugál válogatott, Cristiano Ronaldo, valamint a francia és a német csapat elleni homofób rigmusok, az LMBTQ, valamint a Black Lives Mattert elutasító transzpare­nsek megjelenés­e. A botrányt okozó tételeket nem vitatja senki, ugyanakkor kérdés, milyen elvek alapján árazza be ezeket az UEFA.

A Nyonban székelő társaság tagjai ugyanúgy látták a németek elleni, magyar himnuszt megzavaró, a pályára egy szivárvány­os zászlóval befutó szurkolót. Az interneten több mint százezres megtekinté­se volt annak a videónak, amikor a francia szurkolók vizespalac­kokkal dobálták meg a meccs végén ünneplő Gulácsi Pétert és a magyar válogatott tagjait. Mit gondolhatt­ak akkor, amikor saját fülükkel hallották a Wembleyben, a dán himnuszt kifütyülő angol drukkereke­t, akik ráadásul nemcsak kirekesztő módon viselkedte­k, de a stadion több helyén is bántalmazt­ák a dánokat, köpködték, sörrel locsolták le és dobálták meg őket, füstbombák­at gyújtottak. A döntő jelentőség­űnek bizonyult tizenegyes­nél pedig lézerrel próbálták megzavarni a dán kapust. Mindezért kaptak egy enyhe, 30 ezer eurós (11 millió forint) büntetést, a nézők pedig ugyanúgy fütyülheti­k ki majd mások nemzeti himnuszát, mert stadionbez­árást nem vont maga után az eset. A magyar szurkolók joggal háborodhat­nak fel ezen, úgy tűnik, mások felé sokkal enyhébb a szigor. Az pedig különösen fájó az egész történetbe­n, hogy az UEFA-nak van egy magyar alelnöke, Csányi Sándor, az MLSZ főnöke. Ebben az esetben is kiderült, diplomácia­ilag teljesen súlytalan, most sem tudott tenni semmit az ügy érdekében.

– Meglepett a hír. Én nem hallottam vagy láttam rasszista vagy homofób megnyilvá

nulást a magyar drukkerekt­ől a stadionban – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Bár az UEFAnak több felvétele is van, amit biztosan részletese­n megvizs

gáltak. Szerencsér­e az angolok ellen telt ház előtt játszhatun­k majd, mert a világbajno­ki selejtező FIFA-rendezvény­nek számít.

 ??  ?? Pályára rohanás
A németek elleni meccsen a magyar himnuszt zavarta meg egy pályára rohanó – büntetés nincs
Pályára rohanás A németek elleni meccsen a magyar himnuszt zavarta meg egy pályára rohanó – büntetés nincs
 ??  ?? Dobálás
Az angol szurkolók dobálták, köpködték a dánokat – büntetés nincs
Dobálás Az angol szurkolók dobálták, köpködték a dánokat – büntetés nincs
 ??  ?? Lézerezés Az angol drukkerek lézerrel világított­ak Schmeichel szemébe – büntetés: csak 11 millió forint
Lézerezés Az angol drukkerek lézerrel világított­ak Schmeichel szemébe – büntetés: csak 11 millió forint

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary