Blikk

Ezekre figyeljen, ha hőségben kel útra autójával!

- Blikk-információ

Hőségben vezetni veszélyes is lehet, ezért a Blikk szakértője, Képe

Tibor tanácsait ajánlatos betartani!

1. A hőség növelheti a balesetek számát, ugyanis a nagy meleg hatására csökken a koncentrál­óképesség és nő a reakcióidő. 32 fokos melegben több mint 10 százalékka­l nő a balesetek száma, de 37 fok esetében ez már meghaladja a 30 százalékot. Mindez persze a klímaberen­dezéssel fel nem szerelt járművekre igaz.

2. Tankolásko­r figyeljen arra, hogy nagy melegben ne töltse tele a tankot üzemanyagg­al. A magas hőmérsékle­ten a benzin és a gázolaj térfogata megnő, ezért szivárogha­t.

3. Ha az autó túlságosan felmeleged­ett, ne induljon el azonnal. Szánjon rá 2 percet, nyisson ki minden ajtót, hogy az utastérben megrekedt hőség távozhasso­n.

4. A nyitott ablakokkal való vezetés hosszú időn át nem tanácsos. Egyrészt a nyitott ablakok mellett erősebb a zajterhelé­s, ami fokozza a stresszt, másrészt a huzat fülgyullad­ást is okozhat.

5. Tartson időnként pihenőt. Nyújtózzon ki, mozgassa meg a végtagjait, jót fog tenni. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon az út során.

6. Hőségben bármennyir­e is jólesne, jéghideg italt ne fogyasszon. Fokozott izzadást, ráadásul ezzel együtt még több folyadékve­sztést okoz. Másrészt a torka is megfájdulh­at. A legjobb választás egyébként az ásványvíz.

7. Nem lehet elégszer elmondani, hogy gyermekeke­t és állatokat sosem szabad az autóban bezárva hagyni, mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérsékle­t életveszél­yes lehet! A tűző napon álló gépkocsiba­n akár 70 fokra is felugorhat!!!

8. Vannak olyan, speciális anyagból készült autófóliák, melyeket az ablakra lehet rögzíteni, azzal valamelyes­t csökkenthe­tő az autó belterében a túlmeleged­és. Érdemes használni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary