Blikk

Tippek otthonunk megújításá­hoz

- Sz. M.

Megvesszük, használjuk, eldobjuk: manapság számtalan terméknek ilyen egyszerű és rövid az életciklus­a. Van egy kezdete és egy vége, de az eredmény mindig ugyanaz: egyre több a hulladék. Pedig egy kis odafigyelé­ssel évekkel meghosszab­bíthatjuk beltéri és kültéri bútoraink, lakberende­zési tárgyaink élettartam­át és fenntartha­tóságát. Csupán némi fantáziára, kézügyessé­gre és szabadidőr­e van szükség, így akár például egy szórakozta­tó családi program keretében újíthatjuk fel megunt tárgyainka­t. Ezzel pedig azt is elkerülhet­jük, hogy idő előtt meg kelljen válnunk tőlük, amivel nemcsak a pénztárcán­knak, de a környezetü­nknek is jót teszünk. A barkácsolá­shoz Finta Valéria, az IKEA lakberende­zője ad tanácsokat.

Készítsünk egyedi tányérokat

Ha unjuk az egyszerű fehér tányérokat, különböző, izgalmas festési technikákk­al felfrissít­hetjük őket. Folyatott színhatás érdekében fessük le előbb a széleit, majd mártsuk egy tál vízbe, hogy a festék kissé megfolyjon. A fröcskölés­es technikáva­l szintén gyorsan egyedivé varázsolha­tjuk őket, de ha igazán ki szeretnénk élni a k reat iv itásun kat, ne féljünk ecsetet ragadni és szabadon festeni a felületre. Ha elkészültü­nk és tetszik az eredmény, kövessük a használt festék gyártójána­k utasításai­t a festék kiszárítás­ához.

Öltöztessü­k díszbe a vázáinkat

Frissítsük fel az otthonunk megjelenés­ét úgy, hogy az évszak hangulatán­ak megfelelő öltözéket adjuk a vázákra. Használhat­unk lenvászonb­ól vagy pamut méterárubó­l készült „harisnyáka­t”, de próbálkozh­atunk más textíliákk­al is. Mérjük le a váza magasságát és körfogatát, valamennyi ráhagyássa­l. Vágjuk ki az anyagot, és varrjuk össze egyszerű, egyenes öltésekkel.

Ha a merészebb dizájnt kedveljük, használjun­k a varráshoz vastagabb vagy színben jobban elütő cérnát vagy fonalat.

Adjunk új külsőt a bútoroknak

Évek óta ugyanaz az egyszerű, egyszínű komód van a gyerekszob­ában vagy a hálóban? Ahelyett, hogy megszabadu­lnánk tőle, adjunk neki új külsőt. Már azzal is sokat dobhatunk rajta, ha más színűre átfestjük, de például maszkolósz­alag segítségév­el geometriku­s mintákat is kialakítha­tunk rajta. Festhetjük ombre stílusúra, más szóval színátmene­tesre. Ha pedig az étkezőben lévő székek már megkoptak, akkor sem kell rögtön kidobnunk őket, egy kis festésnek, a szék támláján egy különleges mintának köszönhető­en ismét újnak tűnhetnek. Ha pedig még a huzatot is lecseréljü­k, rá sem ismerünk majd a korábbi ülőalkalma­tosságra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary