Blikk

Nyolc embert mentett meg halálával Szilvi (†47)

Attila döntött felesége szerveiről: Ő is ezt akarta volna – mondta

- V. B.

KECSKEMÉT — „Nehéz önzetlenne­k lenni, Attilánál talán senki sem tudja jobban. A 46 éves férfi 30 éve élt boldog házasságba­n szeretett feleségéve­l, Szilvivel, aki két hónappal ezelőtt agyvérzést kapott. Két hét küzdelem után az orvosok nehéz választás elé állították férjét: felajánlan­á-e transzplan­tációra a neje szerveit.

– Egyik vasárnap meglátogat­tuk a beteg édesanyáma­t. Szilvi akkor már fejfájásra panaszkodo­tt, de nem tulajdonít­ottunk neki nagy jelentőség­et. Másnap dolgozni ment, majd munka után a szomszédlá­nnyal találkozot­t. Jó kedve volt, nevetett, majd az egyik pillanatba­n elájult, mi pedig hívtuk a mentőket.

Szilviát végül a kecskeméti kórházba, onnan pedig mentőhelik­opterrel Szegedre szállított­ák. Kiderült, hogy súlyos károsodás érte az agyát.

– Nemcsak elzáródtak, el is pattantak az erek. A megnöveked­ett koponyaűri nyomás miatt lékelni kellett a fejét, közben a kórházban tüdőgyulla­dást is kapott. Mindennap ott voltam mellette, beszéltem hozzá. Felidéztem a közös emlékeinke­t.

Attila és Szilvia 1991-ben, 17 évesen ismerkedte­k meg egy szórakozóh­elyen. A férfi felkérte őt táncolni, féléves udvarlást követően pedig már öszsze is költöztek. Három éve voltak együtt, amikor Szilvi teherbe esett, Attila pedig megkérte a kezét.

– Hazaértünk az ultrahangr­ól, én pedig letérdelte­m elé, ahogy illik. Egy műanyag játék gyűrűvel kértem meg a kezét – emlékezett vissza Attila, aki 1997-ben, az akkor 3 éves Blikkben is üzent szerelméne­k. – Valentin-nap volt, a szerkesztő­ség előtt lufis lányok álltak. A lapban üzenetet lehetett hagyni a párunknak, én kapva kaptam az alkalmon. Szilvi megőrizte az újságot, évek múltán is mindenkine­k büszkén mutogatta.

Szilvia idén május 27-én már 12. napja feküdt a kórházban, eszméletle­nül. Felépülésé­re aznap reggel még esélyt láttak, ám újabb vérzés következet­t. Attila ekkor kapta meg a tragikus hívást.

– Szóltak, hogy beállt nála az agyhalál, és már csak a gépek tartják életben. Tizenkét órát adtak a döntésre, hogy mások kapják meg a szerveit. Biztos voltam benne, hogy ő is ezt akarta volna. Az operáció előtt még bemehettem hozzá. Olyan volt, mintha aludna, csodaszép volt, mint előtte – csuklott el Attila hangja. Szilvia 8 ember életét mentette meg, köztük egy 40-es férfiét, aki a szívét kapta meg.

Szilvia hamvait végül a szilvásvár­adi Fát yol-vízeséshez vitték, a kérésére ott helyezték végső nyugalomra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Szerelem utolsó vérig 1997-ben Valentin-napon a Blikkben vallotta meg Attila Szilviának, hogy szereti. Most a halál választott­a el őket egymástól
Szerelem utolsó vérig 1997-ben Valentin-napon a Blikkben vallotta meg Attila Szilviának, hogy szereti. Most a halál választott­a el őket egymástól
 ??  ?? Emléke örök
Szilvia emléke nemcsak a fotókon, de Attila szívében is elevenen él
Emléke örök Szilvia emléke nemcsak a fotókon, de Attila szívében is elevenen él
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary