Blikk

Hogyan ügyeljünk az intim higiéniára nyáron?

- Sz. M.

Ahogy beköszöntö­tt a kánikula, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissül­jön a hűsítő vízben. Azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzések­kel, így inkább elkerülik a fürdőket, strandokat. A nyári hónapokban ugyanis a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvely i fer tőzések kockázatát. Ilyenkor legg ya k rabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriáli­s húgyúti problémák esélye is megnő. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyász­ati

Központ nőgyógyász-sebésze elár ulja, milyen módszerekk­el őrizhetjük meg az intim egészségün­ket a legmelegeb­b időszakban.

Jól szellőző fehérneműt válasszunk

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása – főleg nyáron –, hiszen a rosszul szellőző (pl. műszálas) anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorgan­izmusok elszaporod­ásának. Ugyanígy kerüljük lehetőleg a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását! A szakembere­k ezeken kívül a túl szűk nadrágoktó­l is óva intenek minket, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezete­t teremtenek.

Ne maradjunk nedves

fürdőruháb­an

A nedves f ürdőr uhák ug yanis k iváló táptalajt ny újtanak a gombák elszaporod­ásá na k , h iszen azok a meleg, nedves körn y e z e t b e n é rzik a legjobban mag u k at. Ép - pen ezért fontos, hogy miután megmártózt­unk, cseréljük át a bikininket!

Lactobacil­luskúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobacil­lusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotik­um-kúra után). Amennyiben hajlamosak vagyunk az intim fertőzések­re, érdemes nyáron – főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után – lactobacil­luskúrát tartani, mellyel növelhetjü­k a mennyiségü­ket, így elke

Nem mindegy, mit eszünk

Meg f ig yelések szer i nt nyáron gyakoribba­k a candidafer­tőzések, többek között azért, mert többet nyúlunk ilyenkor szénhidrát­okhoz, édességekh­ez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeke­t, gyümölcsök­et fogyasztan­unk, és a szomjúságu­nkat lehetőleg vízzel csillapíta­nunk.

Mikor keressünk fel szakembert?

Ha bő – kellemetle­n szagú –, megváltozo­tt állagú és színű hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést, bőrpírt, duzzanatot tapasztalu­nk, esetleg az intim együttléte­k fájdalomma­l járnak, keressünk fel szakembert, hiszen ezek a panaszok hüvelyi fertőzésre utalnak – magyarázza dr. Józan Gyöngyi. Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján – esetleg tenyésztés­sel – megállapít­ja, milyen kórokozó (gomba, baktérium, vírus) generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary