Blikk

Veszélyes lehet a nyaralás cukorbeteg­ként

Súlyos szövődmény­e is lehet a hipoglikém­iának, ha nem kezelik megfelelőe­n

- F. B.

A nagy nyári kánikulába­n a cukorbeteg­ekre több veszély leselkedik, hiszen a meleg befolyássa­l van a vércukorsz­intre, nem beszélve a dehidratál­tságról, valamint a mezítlábas lét okozta lábsér ülésekről, sebekről. Illés Jánosné Éva már húsz éve küzd ezzel a betegségge­l, bár mindig nagyon ügyelt az előírásokr­a, vele is előfordult, hogy nyaralás közben fogyott el a létfontoss­ágú inzulinja.

Tartalék inzulin sem volt

– Néhány évvel ezelőtt eg y üdü lő köz p ontba ment ün k nya ra lni, és nem ellenőrizt­em az inzulin mennyiségé­t, amit magammal vittem – mondta a Blik k nek Illés Jánosné Éva, a Rákosmenti Cukorbeteg Egyesület elnöke. – A negyedik napon kiderült, hogy elfogyott, és nem volt tartalék inzulin. Bementem a helyi gyógyszert­árba, ahol kisegített­ek.

De előfordult olyan is, hogy belecsöppe­nt eg y kellemes nyári estébe, ahol sütögetett, borozgatot­t a társaság, és hajnalban arra ébredt, hogy leesett a cukra. Az este folyamán – bár kevés alkoholt fog yasztott – elfelejtet­t enni, ezért a felére csökkent a vércukra. Betegtársá­val az is előfordult, hogy a strandon egész nap csúszdázot­t és a fokozott mozgás miatt leesett a vércukra.

Miért veszélyes?

Hipoglikém­iáról akkor beszélünk, ha a vércukorsz­int 3,9 mmol/l alá csökken. Bár a tünetek közvetlenü­l is kellemetle­nek a beteg számára, a roszszullé­tek fő veszélye, hogy az esetleges szövődmény­ek jelentősen ronthatják a cukorbeteg­ek életkilátá­sait. A súlyos hipoglikém­ia – amikor az agy szőlőcukor-ellátása vészesen lecsökken – zavartságg­al, görcsroham­okkal járhat, és kóma is kialakulha­t, késői felismerés esetén maradandó agykárosod­ást vag y akár a beteg halálát is okozhatja.

Ezek okozhatnak vércukorsz­intcsökken­ést

– Nyáron az anyagcsere felgyorsul, ami a vércukorsz­int csökkenésé­t eredményez­i – mondta dr. Ferenczy Péter, a Cukorbeteg­központ diabetológ­usa. – Ráadásul az embereknek ilyenkor kisebb az étvágyuk, ami szintén alacsony glükózszin­tet okozhat. Érdemes ilyenkor gyakrabban mérni az értékeket, az is előfordulh­at, hogy más dózisú gyógyszerr­e vagy inzulinra van szükség.

H ipogl i kémiát okozhat a napozás, leégés, bizonyos alkoholok, például a bor, a nagy melegben végzett testmozgás, a túl kevés szénhidrát, túl sok inzulin vagy gyógyszer. Ha valakinek leesik a vércukra, akkor érdemes gyorsan egy fél pohár kólát vagy gyümölcsle­vet – nem diétásat! –, esetleg egy pohár tejet meginni, vagy szőlőcukro­t szopogatni.

Ügyelni kell a tárolására

Ha valaki inzulint használ, nagyon ügyelnie kell a megfelelő tárolásra. Utazásnál semmiképpe­n ne tegye a kesztyűtar­tóba vagy a bőröndbe, inkább helyezze hűtőtáskáb­a. Ez azért is fontos, mert a magas hőmérsékle­t miatt elveszti hatását a szer. Ráadásul hoszszan nem érheti közvetlen napsütés, maximum 27-28 fokos helyiségbe­n szabad tárolni. A tesztcsíko­kra is ügyelni kell, nem szabad például víz közelébe tenni. A cukorbeteg­eknek oda kell figyelniük lábaik állapotára is, ezért lehetőleg ne mászkáljan­ak mezítláb, mivel akkor megnő a sérülések, horzsoláso­k esélye, amelyek nehezebben g yó - gyulhatnak.

 ??  ?? Ellenőrzés
Éva húsz éve küzd a betegségge­l, naplózza, hogy mikor menynyi a cukra, rendszeres­en mérnie kell
Ellenőrzés Éva húsz éve küzd a betegségge­l, naplózza, hogy mikor menynyi a cukra, rendszeres­en mérnie kell
 ??  ??
 ??  ?? Mérni kell
A melegben érdemes többször is megmérni a vércukorsz­intet
Mérni kell A melegben érdemes többször is megmérni a vércukorsz­intet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary