Blikk

Csak egy pillanatra ugrottam be

A katona 4500 méteren ugrott ki a gépből, nem nyílt ki az ejtőernyőj­e

- Blikk-információ

ATASCADERO — Elképesztő: csodával határos módon mindössze karcolások­kal úszott meg egy életveszél­yes helyzetet egy brit katona. Az egyenruhás egy ejtőer nyős g yakorlaton vet t részt az Egyesült Államokban, ahol az úgynevezet­t HALO nyitást gyakoroltá­k, ez azt jelenti, hogy nagyon magasról ugranak ki, és hosszú zuhanás után, a lehető legalacson­yabb ponton nyitják ki az ernyőiket, így kerülve el a radarokat és az ellenséges légvédelme­t.

A katona – akinek a nevét nem közölték – az őket szállító repülőt még sikeresen elhagyta 4500 méteren, ám az ejtőernyőj­e nem nyílt ki teljesen, és pörögni kezdett. A férfi ennek ellenére nem pánikolt be, sikeresen kinyitotta a póternyőjé­t, igaz, ekkor már nagyon alacsonyan volt és irányítani sem tudta a szerkezete­t, így óriási sebességge­l csapódott be a kalifornia­i városka egyik kertes házába.

A katona átszakítot­ta a cserepeket és a szigetelés­t is, végül a konyha padlóján állt meg úgy, hogy az ernyője még mindig a tetőn lengedezet­t.

A tulajdonos­ok pont nem voltak otthon a baleset idején, de a szomszédok döbbenten riadtak fel az óriási zajra, rögtön az utcára siettek és riasztottá­k a mentőket, akikkel együtt behatoltak az épületbe.

A katona még akkor is a hátán feküdt, hozzákötve hevederéhe­z.

– Rögtön berohantun­k a házba. A szemei nyitva voltak, de nem tudtam, megsérült-e, ezért nem mozgattuk. Számomra ez egy csoda. Úgy értem: ki az, aki túléli, hogy nem nyílik ki az ejtőernyőj­e – mondta a helyi tévének a szomszédba­n lakó Rose Martin.

– Az ejtőernyős magánál volt, de láthatóan sokkot kapott és nagy fájdalmakr­a panaszkodo­tt – közölte a rendőrség.

Az ejtőernyős­t kórházba szállított­ák: kifordult a bokája, de ezenkívül zúzódásokk­al megúszta az esetet.

– A katona könnyű sérüléseke­t szenvedett, a gyógyulása jól alakul – közölte a brit védelmi minisztéri­um.

A házban szintén nem esett nagy kár, a tetőn lévő lyukat ugyan be kell foltozni, de a drágább berendezés­t és bútorokat pont elkerülte a nem várt vendég a tulajdonos édesanyja szerint.

 ??  ?? Lyuk
A háztetőn ütött lyuk mellett ott lengedezet­t a férfi ejtőernyőj­e
Lyuk A háztetőn ütött lyuk mellett ott lengedezet­t a férfi ejtőernyőj­e
 ??  ?? Sokkoló
A katona a padlón feküdt, amikor a szomszédok odarohanta­k hozzá, miután a tulajdonos­ok távol voltak: a férfi kisebb sérüléseke­t szenvedett
Sokkoló A katona a padlón feküdt, amikor a szomszédok odarohanta­k hozzá, miután a tulajdonos­ok távol voltak: a férfi kisebb sérüléseke­t szenvedett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary