Blikk

A szezonális gyümölcsök is okozhatnak allergiát

-

A leggyakori­bb allergiás reakciók közé tartozik a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketése, az arc kipirosodá­sa – ez leginkább a cseresznye, az eper, a málna, a görögdinny­e és az őszibarack elfogyaszt­ása után kialakuló tünetegyüt­tes, amely súlyosabb esetben az ajkak és a nyelv feldagadás­ával, légszomjja­l is járhat. A panaszok röviddel az étel elfogyaszt­ása után jelentkezn­ek, az enyhétől az egészen súlyosig – emelte ki Vékony Blanka, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozá­studományi Tanszékéne­k tanársegéd­e.

Ha bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendsze­ri panaszok jelentkezn­ek egy tápláléktó­l, az elsődleges megoldás az lehet, hogy a beazonosít­ott ételeket átmenetile­g kiiktatjuk a gyermek étrendjébő­l, ugyanis a táplálékal­lergia kezeléséne­k ez az egyetlen, jelenleg hatásos módja.

Ezzel egy időben kezdjünk el táplálkozá­si naplót vezetni, amelyből – ha mindezt körültekin­tően teszszük – megtudhatj­uk, me l y g y ü - mölcsök esetében jelentkezn­ek a tünetek. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermekünk táplálékal­lergiás, a beazonosít­ott ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből.

Ha a panaszok újra jelentkezn­ek vagy súlyosabb, egyszerre több allergiás reakciót is okoznak, mindenképp­en orvoshoz kell fordulni. Gyógyszere­s terápia csak az igen súlyos t ünetek előfordulá­sa esetén szükséges.

A bőrtünetek, mint az ekcéma vagy a csalánkiüt­és enyhítése sok esetben inkább lokálisan, helyileg alkalmazha­tó készítmény­ekkel történik. A táplálékka­l szembeni allergiát a gyerekek az esetek nagy százalékáb­an négy-öt éves korukra kinőhetik.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary