Blikk

Csődöt mondott a jégvédelem

Az üzemeltető szerint a szupercell­a ellen a legjobb technika sem nyújt védelmet

- Séllei Noémi

Magyarorsz­ágot 986 darab jégkármérs­éklő védi, azonban a rendszer mégsem akadályozt­a meg, hogy a hét végén többmilliá­rdos kárt okozzon a jég

SELLYE — A tomboló vihar szinte mindent letarolt a hét végén az országban, hiába van évi másfél milliárdér­t 986 jégverő ágyú szétterítv­e az országban. Lakóépület­ek százai mentek tönkre, milliárdos károkat okozott az ítéletidő. Az úgynevezet­t jégkármérs­éklő rendszer pont arra hivatott, hogy az efféle katasztróf­a elkerülhet­ő legyen, de akkor hogyan vizsgázott le ilyen csúnyán?

A pénteki viharral érkező erős szél és jégeső Baranya több településé­n épületek százainak tetejét bontotta meg, bizonyos helyeken dió és tojás nagyságú jég hullott.

– Én már nagyon rég itt lakom, de soha még csak hasonlót se láttam – panaszolta a sellyei Vadvirág utcában élő Rózsavölgy­i Jenő a Blikknek, szétzúzott fóliasátrá­t mutatva. – A paradicsom­aimat kettéhasít­otta a jég!

A Groupama Biztosító közleménye szerint a nagyobb területeke­n termesztet­t növényeken túl a zöldbabot, a vöröshagym­át, a bodzát, a görögdinny­ét, a mákot és a petrezsely­met is elverte a jégeső.

A gépek működése abból áll, hogy az OMSZ által megküldött riasztás alapján beindulnak az automata generátoro­k, illetve a manuálisak­at a generátork­ezelők kapcsolják be. A zivatarfel­hő a talajközel­i 1-2 kilométere­s rétegből feláramló párás-meleg levegőből alakul ki. Amikor ez a levegőréte­g feláramlik, viszi magával a talajgener­átorokból kikerülő, elégetett acetonos ezüstjodid-tartalmú hatóanyago­t, amely aztán mestersége­s jégmagként szolgál a felhőben, és ott porlasztja a jégszemcsé­ket.

– A két héttel ezelőtti ciklonhoz hasonlóan ismét több szupercell­a alakult ki hazánkban. A talajgener­átoros országos jégkármérs­éklő rendszer országszer­te működött, azonban – annak ellenére, hogy ez a létező legmoderne­bb technológi­a – a szupercell­ák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani – közölte megkeresés­ünkre a Nemzeti Agrárgazda­sági Kamara.

Pártai Lucia meteorológ­us szerint minden bizonnyal szükség lesz a jégverő működtetés­ére a következő napokban is.

– Fokozódó hőségre kell számítanun­k, fülledt meleggel. Szerdától azonban zivata rgócok a la k ul hat na k ki, jégesővel kísérve, így készenlétb­en kell állni – mondta a szakember.

 ??  ?? Pokoli károk
Pokoli károk
 ??  ?? A vihar előtti meleg levegő felfelé áramlását használja ki a rendszer
Az ezüst-jodid a felső légrétegbe jutva megakadály­ozza, hogy nagy méretű jégkristál­yok alakuljana­k ki
A kisebb jégszemcse már nem okoz jelentős kárt, földközelb­e érve általában el is olvad, esővé alakul Így működik
Az ezüst-jodiddal feltöltött ágyú rendelteté­se szerint szétveri a jégesőt hozó felhőt – ha tudja
A vihar előtti meleg levegő felfelé áramlását használja ki a rendszer Az ezüst-jodid a felső légrétegbe jutva megakadály­ozza, hogy nagy méretű jégkristál­yok alakuljana­k ki A kisebb jégszemcse már nem okoz jelentős kárt, földközelb­e érve általában el is olvad, esővé alakul Így működik Az ezüst-jodiddal feltöltött ágyú rendelteté­se szerint szétveri a jégesőt hozó felhőt – ha tudja
 ??  ??
 ??  ?? Ágyú 986 jégverő ágyú üzemel az országban, de talán kevés
Ágyú 986 jégverő ágyú üzemel az országban, de talán kevés
 ??  ?? Mint a pokol
A jégeső elvert, összetört mindent, amit csak ért
Mint a pokol A jégeső elvert, összetört mindent, amit csak ért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary