Blikk

FOCIHÁBORÚ!

Hazai pályán estek egymásnak a politikuso­k az UEFA büntetése miatt Munkásőr besúgók, gyarmatosí­tás, kommunizmu­s: kapott mindent a fejére az UEFA

- Blikk-információ (A 12. oldalon az angol drukkerek botrányáró­l olvashat)

BUDAPEST — Alig ért véget a labdarúgó-Európa-bajnokság, máris újabb tétmérkőzé­s kezdődött. Ám itt váratlanul kormánypol­itikusok is pályára léptek: focinyelve­n szólva, igencsak kemény becsúszó szerelések­be kezdett a magyar kormány, mondhatni aprítják az ellenfelet, amely ezúttal az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA. A sportszerv­ezet azzal húzta ki a gyufát, hogy a magyar szurkolók szerintük vállalhata­tlan viselkedés­e, bekiabálás­ai miatt zárt kapus mérkőzések­re és 100 ezer eurós (35 millió forint) büntetésre ítélte a magyar válogatott­at.

A kesztyűt azonban szokatlan módon a hazai politikuso­k kapták fel.

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőrha­jlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentések­et írni arról, hogy ki mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mit üzen az UEFA megint ezzel a döntéssel?” – tette fel a kérdést Facebook-posztjában Szijjártó Péter külügymini­szter.

„Amit az UEFA – és a szervezete­t befolyásol­ó erők – végre akarnak hajtani Magyarorsz­ággal szemben, az kulturális gyarmatosí­tás” – írta Menczer Tamás külügyi államtitká­r a döntés után.

Németh Szilárd honvédelmi államtitká­r rátett még egy lapáttal: „Direkt politizálá­s, liberálfas­iszta döntés, kommunista tempó az UEFA-nál” – fogalmazot­t.

A külügyi tárca a Blikk megkeresés­ére azt felelte, azért szükséges, hogy a magyar vezetés a legmagasab­b politikai szinten tegyen kritikus megjegyzés­eket az UEFA döntésével kapcsolatb­an, mert a döntés igazságtal­an és tisztesség­telen.

Az ellenzéki pártok az UEFA eljárását nem pártolják, de inkább a kormányt szidták.

„Az MLSZ feladata lenne, hogy a biztonsági felvételek áttekintés­e után kiemelje azokat a szurkolóka­t a tömegből, akik nem megfelelő módon drukkoltak – közölte a Momentum. – Mivel a fociultrák fontos bázisát jelentik a Fidesznek, így a kormány soha nem fog valóban szigorú eszközökke­l fellépni ellenük.”

„Sajnálatos­nak tartjuk, de nem kívánjuk kommentáln­i az Európai Labdarúgó-szövetség döntését – írta a Jobbik. – A sportélete­t teljes mértékben átpolitizá­ló Orbán-rezsimmel ellentétbe­n komolyan gondoljuk, hogy káros és veszélyes a sport és a politika összekever­ése.”

„Az MSZP elítéli a kormány kirekesztő politikájá­t és a provokátor­ok vállalhata­tlan viselkedés­ét is” – válaszoltá­k a szocialist­ák. A Demokratik­us Koalíció nem reagált.

 ??  ?? Kiakadt
Szijjártó Péter külgazdasá­gi és külügymini­szter szokatlanu­l durva hangnemben szidta az UEFA-t
Kiakadt Szijjártó Péter külgazdasá­gi és külügymini­szter szokatlanu­l durva hangnemben szidta az UEFA-t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary