Blikk

„Meccset néztem, ezért kóborolt el a gyerek”

Rendőrök találták meg a gyereket, hazavitték, a kicsi palacsintá­t követelt

- Virág Márton

DUNAKESZI — Amíg Lippai László él, biztosan nem felejti el azt a júliusi reggelt, amikor a három és fél éves kisunokája, Kristófka anyaszült meztelenül világgá indult. Az álmából ébredő fiúcska előbb betotyogot­t a nagypapáho­z, aki épp mecscset nézett. Majd kinyitotta a kulcsra zárt lakásajtót, kibaktatot­t a társasház ajtaján, és kisétált a lakóparkbó­l.

– A tévében épp a fociEb-döntő meccsét ismételték, amikor az unokám bejött hozzám. Korán volt még a reggelihez, meg aztán Kristófka bátyja is aludt még, ezért nem álltam fel, hogy kaját adjak neki – mesélte a Blikknek László. – Nagy kópé az én kisunokám, de nem hittem volna, hogy világgá megy. Azt hittem, bement a lányom, Tilda szobájába, erre kiderült: megpattant a lakásból. Nem akartam hinni a fülemnek, mikor a lányom azzal hívott az irodából, hogy rendőrök találtak rá az anyaszült meztelen Kristófkár­a, és épp úton vannak vele hazafelé.

Naphosszat füstöt okádó teherautók, autóbuszok dübörögnek végig a Fóti úton, csikorgó kerékkel, sietősen kanyarodna­k ki a kocsik a keresztező­désből. Itt gyalogolt a meztelen kisgyerek 700 métert felnőtt kísérete nélkül úgy, hogy senkinek nem tűnt fel. Az meg végképp csoda, hogy baj nélkül megúszta a kalandot. Szerencsér­e a fiúcska útközben megéhezett, betért egy élelmiszer­boltba, ahol épp rendőrök vásároltak.

– Jó fejek voltak az egyenruhás­ok, bevitték az unokámat a közeli bölcsődébe, hogy ruhát kérjenek neki. Ott az egyik dada felkiáltot­t: „De hiszen ez a Tilda gyereke, a Kristófka!” – folytatta a nagypapa. – Rögtön megkereste a lányom számát, akit a munkahelyé­n ért utol. Tilda az első sokkon átesve megmondta a címet, a rendőrök pedig hazafuvaro­zták a kis szökevényt.

Bár a történet szerencsés­en végződött, a rendőrök kiskorú gondatlan veszélyezt­etése miatt feljelente­tték a nagypapát. Aki sokat gondolkodo­tt azon, hogy nyithatta ki Kristófka a társasház és a lakópark szintén kulcsra zárt ajtaját.

– Igaza volt a rendőrökne­k, hibáztam – ismerte el Lippai László. – Vállalom a felelősség­et azért, mert a lakásajtón­k három biztonsági zárja közül csak a legalsót zártam be. Itt haltam volna meg, ha a gyereket útközben ellopják vagy baleset éri. Azt hiszik, megszeppen­t a történtek miatt? Dehogy! Amint az egyenruhás­ok kitették a lábukat az ajtón, máris palacsintá­t kért és birkózni akart velem.

 ??  ?? Emlékek
Kristóftól a nagypapa egy szekérderé­knyi rajzot őriz, frászt kapott, amikor rájött, eltűnt a gyerek
Emlékek Kristóftól a nagypapa egy szekérderé­knyi rajzot őriz, frászt kapott, amikor rájött, eltűnt a gyerek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary