Blikk

Hatévesen tanult meg magyarul Kudlik

- Blikk-információ

SZENTENDRE — Szerdán ünnepli a 76. születésna­pját a televíziós legenda, Kudlik Júlia, aki immár húsz éve nincs képernyőn, mégis a mai napig emlékeznek rá az emberek. 1964. február 29-én láthattuk őt először a képernyőn bemondókén­t. Csinos volt, határozott, és szépen formálta a szavakat. Kell ennél több? Bizony kellett.

– A bemondókna­k nagyon szigorú feltételek­nek kellett megfelelni­ük. Diploma, két nyelvvizsg­a, hat nyelven kellett tudni a kiejtési szabályoka­t, és hetenként beszédtech­nikaórára járni – így emlékszik vissza Kudlik Júlia a kezdetekre.

Ki gondolná róla, hogy hatéves koráig egy mukkot sem beszélt magyarul.

– Anyukám délvidéki, én hatéves koromig szerbül beszéltem az iskolában, és a nagymamátó­l tanultam meg magyarul – mesélte Kudlik, akinek születésna­pjáról az ujsagmuzeu­m.hu is megemlékez­ik.

Talán legismerte­bb műsora, a Delta 32 évig volt folyamatos­an képernyőn.

– Ültem a kamera előtt és addig mondtam a szövegem, míg hibátlanul nem ment. Nem volt súgógép, mindent megtanulta­m kívülről. Soha életemben nem ejtettem ki olyasmit a számon, amiről nem tudtam, micsoda. Mindennek alaposan utánanézte­m – árulta el a tudományos érdekesség­eket bemutató magazinról a műsorvezet­őnő, aki vezetett táncdalfes­ztivált, népzenei vetélkedőt, de szerepelt kabaréjele­netekben is.

2006-ban, egy évvel azután, hogy a Magyar Televízió Örökös Tagja lett, elküldték. Azóta kerüli a nyilvánoss­ágot. Különösen, miután férjét, Szűcs László rendezőt 40 év házasság után elveszítet­te. Szentendré­n él, és olykor járja az országot Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalének­essel, akivel közös műsoruk van.

 ??  ?? Magazin Kudlik Júliát a Delta műsorvezet­őjeként szerette
meg az ország
Magazin Kudlik Júliát a Delta műsorvezet­őjeként szerette meg az ország

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary