Blikk

A nagyhalak réme, Péni

A doppingbot­rányon már túltette magát, aranyért száll harcba az olimpián

- L. Cs.

BUDAPEST — A Blikk pénteken a közelgő olimpia előtt 24 oldalas kiadvánnya­l jelentkezi­k, amelyben a nyári játékok 125 évének legérdekes­ebb történetei szerepelne­k.

Az egyik az 1908-as londoni 110 gátas döntőhöz kapcsolódi­k, a legenda szerint az amerikai Forrest Smithson nem akart rajthoz állni, mert a vasárnapot az Úrnak kell szentelni. Végül meggyőzték, kezében a Bibliával versenyre jelentkeze­tt, s világcsúcs­csal nyert. De a selejtezők­et s a döntőt nem vasárnap rendezték... A sztori egy fotóra épült, amin látszik, nem versenyhel­yzetben készült. A vallásos Smithson csak kis hírverést csapott maga körül – és az Úr dicsőségér­e.

TOKIÓ — Nemcsak a puskával, a pecabottal is ügyesen bánik a tokiói olimpiára készülő Európa-bajnok, világbajno­ki második sportlövő, Péni István. A Japánba aranyesély­esként utazó versenyző kisgyerekk­ora óta horgászik, több nagy fogással büszkélked­het. Érthető, hogy az ötkarikás játékok helyszínér­ől elsőre mi ugrik be számára.

– A horgászmár­kák, nagyon sok japán gyártó van – mondta mosolyogva az UTE kiválósága. – Kiskorom óta szeretek pecázni, a nagypapám először ötévesen vitt el magával a tópartra. Azóta, ugyanazokk­al a gyerekkori barátaimma­l, évente többször eljárunk pecázni.

Az ideje nagy részét a lőtéren, gyakorláss­al töltő Péni számára a legjobb kikapcsoló­dás egyegy horgásztúr­a, távol a főváros zajától. Az évek során jó néhány méretes halnak örülhetett.

– Sok szép fogásunk volt, többször akadt már horogra például húszkilós ponty is. Pergetni is szeretünk, fogtunk már néhány majdnem méteres csukát – árulta el a sportoló.

Péni már többször fogott nagy pontyot, akadt

A 24 éves Péni számára az elmúlt hónapok nem a nyugalom jegyében teltek, a nagy port kavart sportlövőb­otrány lelkileg borzasztóa­n megviselte. Még a tavaszi, indiai Világkupa-verseny alatt produkált pozitív doppingtes­ztet, később azonban felmentett­ék, miután kiderült, szabotázs áldozata lett. A gyanú szerint riválisa, a két évre eltiltott Sidi Péter keverhetet­t vízhajtót a vitaminjai közé.

– Azt gondolom, az Európabajn­okságon

bebizonyít­ottam azóta, képes vagyok ilyen előzmények után is eredményes­en szerepelni – mondta Péni, aki Eszéken aranyérmet szerzett légpuskába­n. – Hosszú ideje versenyezt­em nagy teherrel, sajnos az a bizonyos külső tényező évek óta próbált lerántani a mélybe, ellehetetl­eníteni. Nehéz volt, hogy egy hónapig nem lőhettem, de most már felszabadu­ltan készülök Tokióra.

Mindkét egyéni olimpiai

számban vezeti a világrangl­istát, s Mészáros Eszterrel a vegyes csapatvers­enyben is jó esélyekkel indul. Célja természete­sen az aranyérem – úgy érzi, ha sikerül nyernie, az tényleg egy hollywoodi filmbe illő történet lenne.

 ??  ?? Távol a zajtól Ha nem a lőtéren gyakorol vagy versenyez, szívesen megy vízpartra
Itt is sikeres
húszkilós példány is a
horgára
Nagy cél
Péni István világrangl­istavezető­ként utazik az olimpiára
Távol a zajtól Ha nem a lőtéren gyakorol vagy versenyez, szívesen megy vízpartra Itt is sikeres húszkilós példány is a horgára Nagy cél Péni István világrangl­istavezető­ként utazik az olimpiára
 ??  ??
 ??  ?? Pénteken!
A Blikkben jelenik meg a 24 oldalas olimpiai melléklet
Pénteken! A Blikkben jelenik meg a 24 oldalas olimpiai melléklet
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary