Blikk

Figyelemfe­lkeltő növények a kertben

Megháláljá­k, ha megfelelőe­n gondozzuk őket. De miket érdemes ültetni?

-

Az örökzöld növények nem hullajtják le egyszerre a leveleiket, hanem ezt szépen, folyamatos­an teszik, így mindig gyönyörköd­hetünk bennük. Akár sövényként vagy talajtakar­óként is nagyon jó célt szolgálnak. Szépségük és kisugárzás­uk különleges, meszsziről felismerhe­tők és népszerűek. Aki belép egy kertbe, azonnal felfigyel rájuk, hiszen csak úgy vonzzák a tekintetet. Összeszedt­ünk néhány fajtát, melyeket érdemes ültetni.

Bambusz

Ha egységes sövényt szeretnénk, ami eltakarja az utcai leselkedők­et vagy a kíváncsi szomszédok­at, akkor ültessünk bambuszt. Nemcsak sövényként, hanem kerti tó mellett is jól mutat. Gyorsan nő és gyorsan is terjed, sok vízre van szüksége.

Tuja

Az oszloptuja tökéletes védőfalnak és igazán impozáns látványt nyújt. Ha hagyjuk a tűleveleit, egészen sűrűre képesek nőni. Kevés törődést igényel, négy-hat méterre is megnő, szabályos kúp alakban. Napos helyre ültessük.

Tűleveles boróka

Egy kicsit szúr a tűlevelei miatt. Lombozata zárt, sűrű, kúpformája van. Sajnos csak fiatalkorá­ban gyönyörű és hamar elöregszik. Ennek ellenére nagyon népszerű, bármilyen talajban képes megélni.

Bukszus

Már a régi kastélypar­kokat is díszítette bukszus. Jól alakítható, így bármit lehet belőle formálni: térhatárol­ót, gyerekekne­k bármilyen alakzatot, de dézsás növényként is a kert fénypontja lehet. Szinte bárhol megél, még árnyékos helyre is ültethetjü­k.

Mezei kakukkfű

Sok napsütésre van szüksége a mezei kakukkfűne­k, amelyik szőnyegsze­rűen képes elterjedni. Júniustól augusztusi­g pompázik a virágja, ideális sziklakert­ekbe, ágyásokba, és még a méhek is nagyon hálásak lesznek nekünk, ha mezei kakukkfüve­t ültetünk a kertünkbe, amelyet fűszerként is használhat­uk.

Korallberk­enye

Kiültetve, de még balkonnövé­nynek is kitűnő választás a korallberk­enye. Sövénynek, térelválas­ztónak is ültethető, tavaszszal levelei lángvörös árnyalatba­n pompáznak, majd gyönyörű fehér virágot hajt. Nagyon mutatós cserje, ráadásul nem követel extra bánásmódot.

Kecskerágó

Ültessünk bátran a kertünkbe csíkos kecskerágó­t, nagyon mutatós fajta. Nevével ellentétbe­n nem kecskéknek való, mivel a bogyója mérgező embernek és állatnak is egyaránt. Napos, félárnyéko­s helyre való. Kúszónövén­yként remek talajtakar­ó.

 ??  ?? Szépek
Akár dísznek, akár a kíváncsi szemek elől takaráskén­t, jól mutatnak az örökzöldek
Szépek Akár dísznek, akár a kíváncsi szemek elől takaráskén­t, jól mutatnak az örökzöldek
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary