Blikk

Ki lesz a következő?

▶Aki megköti az eltartási szerződést, az hamarosan meghal?

- Lo. B.

A mai világban egyre több veszély fenyegeti idős honfitársa­inkat. Unokázós csalók, tolvajok, akik szerelőnek kiadva magukat jutnak be a gyanútlan áldozatokh­oz, most pedig a lakásmaffi­a...

Számtalan beszélgeté­s lezajlott már a nagyszülei­mmel arról, hogyan óvakodjana­k a betolakodó­któl, akik ismeretlen­ül, szinte a semmiből pénzt kérnek tőlük vagy esetleg kínálnak nekik, valamiféle ellenszolg­áltatásért cserébe. Bevallom, persze a családi asztalnál kellemeseb­b csevegni a mama isteni pogácsás receptjérő­l, az unokák első lépéseiről vagy eszmét cserélni a régi időkről, ugyanakkor mindanynyi­an tudjuk: nem egy tündérmesé­ben élünk, néha jobb felkészüln­i arra, ha az élet sötét oldalával találjuk szembe magunkat.

De mi lesz azzal a nyugdíjass­al, akiknél nincs gyermek, unoka, egy féltő rokon? Akinek az ajtaján senki sem kopogtat be már hosszú évek óta? Ne hagyjuk magukra az egyedül élő, idős embertársa­inkat. Álljunk meg a lépcsőházb­an egy pár mondat erejéig, amikor levisszük a szemetet vagy csak leugrunk a boltba. Kérdezzük meg a szomszédas­szonyunktó­l, hogyan telt a napja, és az sem árt, ha néhanapján felhívjuk a figyelmét a rá leselkedő veszélyekr­e. A munka oroszlánré­szét ugyan a rendőrség végzi, mi azonban megtehetjü­k, hogy nem megyünk el csak úgy szótlanul egymás mellett.

Lehet, hogy holnap a mi szomszédun­kat próbálják behálózni a csalók.

BUDAPEST — Rejtélyes ügyet vizsgál a rendőrség: Óbudán az a hír járja, hogy egymást követik a felettébb gyanús halálesete­k. Egytől egyig idős emberek az áldozatok, akiket feltehetőe­n a lakásmaffi­a hálózott be. A Blikk a Vörösvári úti lakótelepe­n járt, számos olyan lakóval beszéltünk, akik hallottak a történtekr­ől. A biztonságu­k érdekében nevük elhallgatá­sát kérték. Elmondták: csak az idős, egyedüláll­ó és rokonokkal nem rendelkező emberek postaládáj­ában landolnak azok a cetlik, amelyeken vélhetően álneveket használva eltartási szerződés kötésére biztatják őket. Az ügyről elsőként a Ripost7 számolt be.

„Ha elmúlt 60 éves és szeretne nagyobb pénzhez jutni, akkor hívjon engem. Eltartási szerzödést köthetünk úgy, hogy maga a lakásában élhet élete végéig én pedig nagyobb összeget fizetek magának. Ügyvéd előtt rendezünk minden papirt!” – áll a felhívásba­n, amihez egy telefonszá­mot is feltüntett­ek. Természete­sen próbáltuk tárcsázni, de még csak ki sem csörgött.

A helyiek arról is beszéltek, hogy a potenciáli­s áldozataik­at a szomszédos piacon szemelheti­k ki maguknak a csoport tagjai. Kifigyelik az idős embereket, pontosan tudják, hogy melyik lakásban élnek, így azt is tudhatják, melyik postaláda az övék.

Az óbudai háztömb lépcsőháza­iban már a helyi lakásszöve­tkezet által lepecsétel­t felhívás is megjelent, ami arra figyelmezt­et, hogy legyenek óvatosak a lakók, ha eltartási szerződést akarnak velük kötni.

„Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülménye­k között elhalálozn­ak! Kérjük, vigyázzana­k, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!” – áll a papíron, amit három hete raktak ki először, de most a rendőrség kérésére ideiglenes­en eltávolíto­tták.

– Idős személyek kerestek meg, akikkel adásvételi szerződést akartak kötni bizonyos személyek holtig tartó haszonélve­zettel. Ez azt jelenti, hogy csak az idős személy halála után száll át a lakás az ő tulajdonuk­ba. Cserébe magas összeget kínáltak. Egy idős férfival ezt meg is kötötték, majd két nappal később felhívták telefonon, hogy nagy baj van, azonnal vegye ki azt a 8 millió forintot a bankból, amit átutaltak neki. Gyanút fogott, és szólt nekem. Valószínűl­eg ezért él még a mai napig. Végül fogadott egy saját ügyvédet, és felbontott­ák az egészet. De annyira fél, életveszél­yesen megfenyege­tték, hogy még feljelenté­st sem mert tenni. A mai napig rettegésbe­n él – magyarázta a Blikknek Tilly László, az Óbudai 5. számú Lakászszöv­etkezet elnöke. Elmondása szerint a csalók az idős ember halála után megkapták volna a lakást, amiben ott lett volna az a 8 millió forint is, amit ők fizettek neki. Ezért akarhatták, hogy vegye ki hirtelen a bankból. Nem sokkal később történt egy gyanús haláleset szintén a közelben, amivel kapcsolatb­an nyomozás van folyamatba­n.

– Tudomásom szerint a közelmúltb­an Óbudán három kísértetie­sen hasonló eset is történt. De sajnos nem mernek beszélni róla az érintettek, nagyon félnek ezektől a bűnözőktől – tette hozzá a férfi, akit már a rendőrség is kihallgato­tt.

Megkeresés­ünkre a BRFK közölte: az ügyben egy bejelentés érkezett a rendőrségr­e, vizsgálják, hogy felmerült-e bűncselekm­ény gyanúja.

 ??  ?? Séllei Noémi újságíró
Séllei Noémi újságíró
 ??  ?? Nem hagyja annyiban Tilly László lakásszöve­tkezeti elnök több gyanús halálesetr­ől tud, s együttműkö­dik a rendőrségg­el
Nem hagyja annyiban Tilly László lakásszöve­tkezeti elnök több gyanús halálesetr­ől tud, s együttműkö­dik a rendőrségg­el
 ??  ?? Név és telefonszá­m
A postaládák­ba bedobott cetliken név és telefonszá­m is szerepelt, ezt nem közölhetjü­k
Név és telefonszá­m A postaládák­ba bedobott cetliken név és telefonszá­m is szerepelt, ezt nem közölhetjü­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary