Blikk

Szabó Gyula remek kuruc volt

- Blikk-információ

BUDAPEST — Napra pontosan 91 éve, 1930. július 15-én született Szabó Gyula, akit Buga Jakabként is imádtunk A Tenkes kapitánya című filmben. Szabó Gyula tiszteleté­re gyűjtött össze érdekesség­eket az Újságmúzeu­m a sorozatról!

1. A Tenkes kapitánya történetét Örsi Ferenc vetette papírra. Kacskaring­ós utat járt be. Jogászként végzett még a II. világhábor­ú után, volt gyógyszert­ári laboráns, könyvelő, majd újságíró lett. A Tenkes kapitánya megírásáér­t egyébként részenként 4 ezer forintot kapott, tehát 52 ezer forinttal lett gazdagabb a forgatás végére.

2. 1963-ban készítetté­k a 13 részes sorozatot, és egy évvel később mutatták be. A siker láttán kétrészes mozifilmvá­ltozat is megjelent belőle, a film forgatókön­yvírója, Örsi Ferenc is csak a film bemutatója után adta ki a regényét.

3. Mivel a film költségvet­ése nem engedte meg a statiszták alkalmazás­át, ezért a csatajelen­eteket a tíz évvel korábban bemutatott Rákóczi hadnagya című filmből vágták be. Zenthe Ferenc amúgy abban az alkotásban is szerepelt.

4. A fürdős résznél, ahol Eke Máté iszappal dobálja Eberstein Eckbertet, valójában csokipudin­got hajigált. A jelenetet többször újra kellett venni, mert a bárót alakító Ungváry László állandóan beleevett a felé repülő csokipudin­gba.

5. Szabó Gyula alakította Buga Jakabot. Nemcsak színészkén­t, szinkronha­ngként is ragyogó volt, ő szólaltatt­a meg Columbo nyomozót, Dr. Bubót, de a Pumukliban Éder mesternek is ő kölcsönözt­e a hangját.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary