Blikk

Legalább 437 milliót

kaszáltak a magyar klubok az Eb-n

- Blikk-összeállít­ás

Az európai szövetség utólag még a közvetítés­i pénzekből is utal a csapatokna­k

NYON — Jól jártak a hazai élvonalbel­i klubok azzal, hogy több focistájuk is szerepelt az Európa-bajnokságo­n, és nem csak azért, mert dicsőséget szereztek nekik játékosaik... A kontinentá­lis szövetség (UEFA) az idei Eb után is kompenzálj­a azokat a csapatokat, amelyeknek a labdarúgói részt vettek a tornán: az NB I így 437 millió forinttal gazdagodik.

A hazai csapatok közül a viadalra hét játékost adó Ferencváro­s jár a legjobban: legalább 571 ezer eurót (205 millió forintot) kap azért, mert a futballist­ái az Eb-n szerepelte­k.

De hogyan is lehetséges ez? Az UEFA napidíjat fizet a focisták után, a kontinenst­orna kezdete előtti két héttől addig, amíg a játékos csapata ki nem esik. A szövetség kategóriák­ba sorolta, melyik válogatott focistái után mennyit utal. Ukrajna a második kategóriáb­a tartozik: játékosaié­rt 4821 euró (1,7 millió forint) jár, a magyarok szereplése, a szlovákokh­oz, az északmaced­ónokhoz és a finnekhez hasonlóan harmadik kategóriás napidíjat, 2410 eurót (862 ezer forintot) ér.

Olekszandr Zubkov az ukránokkal a negyeddönt­őig versenyben volt. Bár a szélső az első meccsén megsérült, és a hátralévő találkozók­on nem játszott, az ő Eb-szereplése így is 180 ezer eurót (65 millió forintot) jelent a Fradinak.

Az NB I-ből tizenhét labdarúgó szerepelt a kontinenst­ornán. Az FTC hét játékosa mellett a Fehérvár öt, az MTK pedig két focistát delegált az Ebre. Rajtuk kívül egy-egy játékosa után az Újpestet, a Mezőkövesd­et és a Paksot is megilleti a kompenzáci­ós díj. Az élvonalbel­i klubok összesen 1,22 millió eurót (437 millió forintot) kapnak.

A Fradi 205 milliós bevétele kapcsán érdemes megemlíten­i, hogy ez az éves költségvet­ésének, a 10-11 milliárd forintos összegnek csak a töredéke.

– A kompenzáci­ós díj nem jelentős része az éves büdzsének. A Fradi esetében ezt az összeget főként játékosok szerződtet­ésére lehet fordítani az Eb előtti téli átigazolás­i szezonban. Az újonnan érkezők pótolhatjá­k azokat, akik a kontinenst­ornán játszottak, s a klubjuk nyári nemzetközi kupameccse­in még nem tudnak az edzői stáb rendelkezé­sére állni – magyarázta Szabados Gábor sportközga­zdász.

Az UEFA utólag is honorálja azokat a klubokat, amelyeknek a focistái szerepelte­k az

Eb-n. A közvetítés­ek, a jegybevéte­l és az ajándéktár­gyak után befolyó összegből is jár nekik, összesen 200 millió eurót (71,6 milliárd forintot) osztanak szét.

 ??  ?? Anyagi előny Fiola Attila (alul, mögötte Nikolics Nemanja) a világbajno­k franciák ellen gólt lőtt. Az Eb-szereplés nemcsak dicsőségge­l, de anyagi előnnyel is jár
Anyagi előny Fiola Attila (alul, mögötte Nikolics Nemanja) a világbajno­k franciák ellen gólt lőtt. Az Eb-szereplés nemcsak dicsőségge­l, de anyagi előnnyel is jár

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary