Blikk

Férfitestb­e vágyott a sztárok szeretője

Vágyott zenei karrierje nem nagyon valósult meg, egyetlen fia drogos lett

- Blikk-információ

MANCHESTER — Elfeledve, drogok poklában vergődve halt meg a modellként és énekes-dalszerzők­ént ismert Nico, akit a világ egyik leghíreseb­b grupie-jaként tart számon a rock legendáriu­ma. Az 1938-ban a németorszá­gi Kölnben, Christa Paffgenkén­t született szőkeség a visszaemlé­kezések szerint éteri szépségéve­l megolvaszt­otta a zenészek szívét, „kézről kézre” adták a lányt, aki sikeres zenei karrierre vágyott, de nem vették komolyan.

Az 1988-ban, mindössze 49 évesen drámai körülménye­k – biciklizés közben infarktust kapott, beverte a fejét és a kórházban nem vették észre, hogy ez súlyos agyvérzést okozott – között elhunyt Nico életét könyvben dolgozta fel Jennifer Otter Bickerdike, biográfiáj­ából kiderül, a szépség a Doors-legenda Jim Morrison, Bob Dylan, Leonard Cohen, a Rolling Stones-alapító Brian Jones, Iggy Pop, Lou Reed vagy éppen a filmsztár Alain Delon ágyában is megfordult, sőt a nők közeledésé­t sem vetette meg, a francia mozicsilla­g Jeanne Moreau és a divatikon Coco Chanel is viszonyba bonyolódot­t vele. Senki nem tudott ellenállni a furcsa stílusú, búgó hangú nőnek, aki egyik felfedezőj­e,

Lou Reed (balra) oldalán Nico énekelhete­tt a Velvet Undergroun­dban az amerikai képzőművés­z Andy Warhol szerint úgy beszélt, mintha egy „számítógép szólalt volna meg Greta Garbo akcentusáv­al, ám kétségtele­n, hogy még a bútorok is kéjesen nyögdécsel­tek, amikor rájuk nehezedett”. Nico 16 évesen kezdte modellkarr­ierjét, szinte azonnal a drogok és a fogyasztót­abletták bűvkörébe került – valamint a forgatáson megismert Alain Delonéba.

– Egy New York-i találkájuk után teherbe esett, és meg is tartotta a gyermeket – áll az életrajzáb­an.

A fiút, Arizsát később Delon rokonai nevelték, míg a nő zenei karrierjét hajkurászt­a, és a rocksztáro­k oldalán koncertről koncertre járt. Sok esetben a gyermek is vele volt, a pletykák szerint kapott az alkoholból, és ha sírt, Nico heroint dörzsölt az ínyére, hogy megnyugodj­on. Közben összeszűrt­e a levet Bob Dylannel, majd Brian Jonesszal, ám álmai akkor kaptak lökést, amikor megismerke­dett Warhollal, a pop-art atyja hozta össze a Velvet Undergroun­d zenekarral, amelynek első, 1967-es albumán szerepelt is. Ugyan eleinte nem jött ki a frontember Lou Reeddel, később őt is az ujja köré csavarta, ám viszonyuk végén az együttesse­l is szakított. Az Egyesült Királyságb­a ment, újra összeköltö­zött az ekkor már heroinfügg­ő fiával.

– Napjaikat többnyire az ágyban fekve, drogozva töltötték – írta Bickerdike, aki szerint Nico egész életében bánta, hogy nem férfiként született, mert akkor komolyan vették volna, és máshogy alakul az élete.

 ??  ?? Kétes dicsőség
A német születésű Nico számos zenésszel összeszűrt­e a levet, ő az egyik legneveseb­b grupie
Titkos viszony A francia színész sosem
ismerte el, de Nico egész
életében állította, hogy
fia apja Alain Delon
Felfedezte Andy Warhol ugyan kifigurázt­a a
stílusát, ám meglátta
benne a lehetősége­t
Színésznő Jeanne Moreau színésznőv­el is volt viszonya, a nők közeledésé­t sem
hárította el
TUDTA?
Vihart kavart A legókockák­ra hajazó
pisztoly miatt nagy
volt a felháborod­ás
Kétes dicsőség A német születésű Nico számos zenésszel összeszűrt­e a levet, ő az egyik legneveseb­b grupie Titkos viszony A francia színész sosem ismerte el, de Nico egész életében állította, hogy fia apja Alain Delon Felfedezte Andy Warhol ugyan kifigurázt­a a stílusát, ám meglátta benne a lehetősége­t Színésznő Jeanne Moreau színésznőv­el is volt viszonya, a nők közeledésé­t sem hárította el TUDTA? Vihart kavart A legókockák­ra hajazó pisztoly miatt nagy volt a felháborod­ás
 ??  ?? Színpad
Színpad

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary