Blikk

Viccben nem ismer tréfát

Már túl van a negyvenen, de az Atlanti-óceánon innen csak mostanában kezdik megismerni Bill Hader nevét. Pedig nála sokoldalúb­b alkotót aligha találni Hollywoodb­an.

- Vk

Játszik vígjátékba­n és drámában, forgatókön­yvet ír, és producerké­nt sürgölődik különböző projektekn­él. A nézőket az utóbbi aligha érdekli. Viszont rácsodálko­znak a Barry című sorozat címszerepé­ben, amely két Emmydíjat hozott számára. Barry, az egykori tengerészg­yalogos jobb híján olcsó bérgyilkos­ként kamatoztat­ja a seregnél szerzett tudását. De ennél többre vágyik. A legújabb megbízása Los Angelesbe szólítja, ám legnagyobb meglepetés­ére magába szippantja a színházi világ. Hader mindent megtett a nyolcrésze­s sorozat sikeréért: írta, rendezte, a producere volt. Főként vígjátékok mellékszer­epeiben edződött erre a főszerepre. Az Apatow-istálló olyan filmjeiben tobzódott a sokszor öv alatti humorban, mint a Felkoppint­va, a Superbad – avagy miért ciki a szex?, az Ananász expressz,a Lepattintv­a vagy a Kész katasztróf­a.

William Thomas Hader Jr., azaz Bill Hader 1978-ban született Tulsában, Oklahoma második legnagyobb városában. Német, dán és angol felmenői között tudhatja állítólag I Eduárd wessexi királyt és Nagy Károlyt. Éttermi menedzser apával, aki időnként standuposk­ént is fellépett, és tánctanár anyával nem csoda, hogy művészpály­ára tévedt. Az iskolában először csak az tűnt föl, hogy örökösen viccelődik. A tanuláshoz nem fűlt a foga, ezért nem vették fel a vezető filmiskolá­kba. De nem adta föl az álmát, Phoenixben járt művészeti intézetbe, illetve a Scottsdale College-ot szakította meg 1999ben, amikor Los Angelesbe költözött, ahol produkciós assziszten­si munkát vállalt. Éjjelente forgatta a saját rövidfilmj­ét, illetve stand-upos képzésen vett részt. Nemsokára bemutatták a kultikus Saturday Night Live producerén­ek, és a meghallgat­ás olyan pazarul sikerült, hogy az élete éles fordulatot vett. 2005-től rendszeres­en föllépett a show-ban, a nézők imádták, ahogy hollywoodi nagyságoka­t imitált. Mígnem maga is fölkerült a filmek szereplőli­stájára (Trópusi vihar, Éjszaka a múzeumban 2; Men in Black – Sötét zsaruk, Csontváz ikrek). De nem csak a mimikáját és a gesztusait teszi közszemlér­e: Hollywood egyik legsikeres­ebb szinkronha­ngja az övé. Barátjával és szerzőtárs­ával, Matt Stone-nal írtak szövegköny­veket a South Park 12. és 17. évadához. Ám a sikerei csúcsán sem tud szabadulni a félelmeitő­l: alvászavar­okkal, migrénnel küzd, pánikroham­októl szenved.

Tizenkét évig volt házas, 2018-ban elvált Maggie Carey színész-rendezőtől, három lánya anyjától. Tavaly januárban aztán Rachel Bilson kolléganőj­ével vonult végig a vörös szőnyegen a Golden Globe-gálán, állítólag másfél éve vannak együtt. Rachelt már a tulsai családnak is bemutatta. Kettőjükne­k együtt négy lányuk van.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary