Blikk

Gépek, gyógyszer, autók – csak okosan!

-

A modern gyárakban számos munkafolya­matot automatizá­lnak és digitalizá­lnak, ami felér egy újabb ipari forradalom­mal. Megszülete­tt tehát az okosgyár is.

A gumicukort­ól a tévéken át az autókig rengeteg tömegcikke­t óriási gyárakban állítanak elő. Ennek hallatán sokaknak a futószalag­ok és hatalmas gépek, végtelenül monoton munkafázis­ok jutnak az eszébe –természete­sen nem alaptalanu­l! A hagyományo­s gyártóüzem­ekben ma is jelentős szerep jut a manuális termelési folyamatok­nak, de ezzel párhuzamos­an ma már a technológi­a fejlődésén­ek köszönhető­en jelentősen felgyorsít­hatók egyes gyártási folyamatok.

Sokak a negyedik ipari forradalom­ként emlegetik, hogy a gépek ma már képesek hálózatba kapcsolódn­i és egymással kommunikál­ni. Ezt a lehetősége­t használják ki a hagyományo­s termelőüze­m automatizá­lásánál. A futószalag­on szállított, készülőben lévő termék összerakás­a, csomagolás­a jellemzően sablonos, monoton folyamat. Képzeljük el, mekkora feladat lenne egyesével tökéletese­n egyformára becsomagol­ni napi több ezer csokoládéb­onbont vagy üvegbe tölteni több százezer liter üdítőt. Az ilyen feladatok szinte arra termettek, hogy az elvégzésük­et az emberi munkaerő helyett automata gépekre bízzák. Az okosüzemek­ben a szállítósz­alagon haladó, készülőben lévő termékek óraműponto­ssággal épülnek fel az egymást követő részlegeke­n. Van, hogy a terméken menet közben végeznek el egy-egy gyártási műveletet, míg máskor megállítjá­k a munkába vett darabot,

 ??  ?? Robotkarok végzik az ember munkáját
Robotkarok végzik az ember munkáját

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary