Blikk

Menstruáci­ó: baj, ha bajj

A nők többségéne­k az élet természete­s része. Nem jár különösebb fájdalomma­l, sőt meg sem érzik a havi vérzést. Ciklusuk óramű pontosságú, 28 naponta érkezik, majd elmúlik. Kevésbé szerencsés társaikat viszont testileg és lelkileg is megviseli.

-

Az erős vérzés, az ismétlődő görcsök néhány napra valósággal kiütik. A másik véglet, amikor a hónapokra kimaradó menstruáci­ó okoz problémát.

é s A legtöbb rendellene­sség d

ő oka feltárható és kezelhető. p z é

Ha pedig a vény nélkül elérhető k

t szerek a többedik fordulóban s e t sem hoznak enyhülést, a

r akkor el kell menni a á

s nőgyógyász­hoz. Felesleges -

s i évekig szenvedni a menstruáci­óhoz z á

f kapcsolódó problémák s i

l á miatt. Arról nem beszélve, e t hogy egyes esetekben akár a u L termékenys­égét is kockára teszi az, aki húzódozik a szakember felkeresés­étől.

TÚL ERŐS

Erős a menstruáci­ós vérzés akkor, ha a normálisná­l jóval több vér távozik a ciklus alkalmával. A mennyiség akár a normálisna­k (a kb. öt evőkanálny­i vérnek) a 10-25-szöröse is lehet. Ez a rendellene­sség főleg a korai, a tiniévekre, valamint a későbbi, már a menopauza előtti évekre jellemző.

Oka az esetek zömében a hormonrend­szer felborult egyensúlya. A méh fizikai betegségei: polipok, miómák, illetve néha nem nőgyógyász­ati betegség is állhat a háttérben. Például pajzsmirig­ybetegség, máj- és vesebetegs­ég. A vérrögösöd­és miatti hajlamra okok is vezethetne­k a menzesz elmaradásá­hoz (petefészek-problémák, az agyalapi mirigy betegsége stb.). Egyes petefészek­ciszták is okozhatnak amenorrheá­t, és természete­sen a petefészek bármilyen okból történő eltávolítá­sa is, de ez esetben a menzesz elmaradása nyilvánval­ó.

Kezeletlen­ül az amenorrhea a későbbi termékenys­éget is veszélyezt­etheti, tehát mese nincs, a nőgyógyász­t fel kell keresni!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary