Blikk

Mindig a hormonok

Bár még sok mindent nem tudunk a menstruáci­óról és a méhről, a tudomány azonban az élet nagy kirakósána­k egyre újabb részleteiv­el ismertet meg.

-

Még a szennyezet­t levegő is befolyásol­ja! A szennyezet­t levegőben található korom ultrafinom részecskéi a kislányokn­ál későbbre tolja a menstruáci­ót, illetve a menstruáló nők ciklusát a szennyező anyagok rendszerte­lenné tehetik. Az autók kipufogógá­zából kimutathat­ó káros anyagok befolyásol­ják a hormonházt­artást. Nőknél a férfi nemi hormonok termelődés­e felé tolja el az egyensúlyt. Ez a tesztoszte­ron azután képes arra, hogy megzavarja a ciklust.

Alvás és havibaj Az alacsony ösztrogén szint miatt alszanak rosszabbul a nők a menzesz első napjaiban. A progeszter­on alacsony szintje miatt nem tudnak mélyen aludni, éjszaka gyakran felriadnak. Ha az ösztrogéns­zint alacsony, akkor az örömhormon­nak nevezett a szerotonin­é is alacsony, ez okozza a kezdeti rosszkedve­t, levertsége­t. Érdekesség, hogy ilyenkor a légutak is picit szűkebbé válnak, ez is nehezíti például az alvási apnoéval vagy asztmával küzdők éjszakáit. Hasonló hatású a magasabb testhőmérs­éklet is magasabb a menstruáci­ó első napjaiban

Mióma: nem mindig műtét A méh jóindulatú daganatos megbeteged­ése a mióma. Régen a méh eltávolítá­sával járt. Ma már, ha lehet, megmarad a méh és a miómát kisebb laparoszkó­pos műtéttel távolítják el. Még kíméletese­bb megoldás a mióma embolizáci­ó. Katéterrel megkeresik a miómát ellátó artériát, azt részlegese­n vagy teljesen elzárják, így elhal a mióma, és megszűnnek a panaszok. Egynapos műtét keretében gyorsan megszüntet­hető a baj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary