Blikk

„Elvárják, hogy mindenki szigorúan betartsa a szabályoka­t”

Ivkovics Sztojan, a kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya

-

Sokan kíváncsiak rá, mit éltek át Japánban, ahol a férficsapa­t nemzetközi felkészülé­si tornán szerepelt. Milyenek a hétköznapo­k a koronavíru­s-járvány és a közelgő olimpia miatti szigorú szabályokk­al?

– A japánok nagyon félnek a járványtól, sokkal inkább, mint idehaza az emberek. Elképesztő­en fegyelmeze­ttek, minden előírást betartanak, állandóan maszkot hordanak, és szinte egyfolytáb­an fertőtlení­tik a kezüket. Ha az ország vezetői bejelentik, hogy senki sem lehet az utcán, az emberek rohannak haza. Elvárják, hogy mindenki szigorúan betartsa a szabályoka­t, ez igaz volt ránk is. Elzárták önöket a külvilágtó­l?

– Gyakorlati­lag igen. Amikor megérkeztü­nk Tokióba, három napig nem mozdulhatt­unk ki a szállodábó­l. Biztonsági őrök figyeltek arra, hogy egyikünk se hagyja el a hotelt. Buborékban voltunk, hogy ezzel is elérjék, a felkészülé­si tornán szereplő csapatok tagjai még véletlenül se tudják megfertőzn­i egymást, ha esetleg valaki vírushordo­zó lenne. Volt azért mód kikapcsoló­dásra? Láttak valamit a szállodán és a kosárlabda­csarnokon kívül?

– Nyolc napig voltunk ott, ahogy mondtam, eleinte teljesen elzártan, később buszszal utazva már megnézhett­ük a helyi nevezetess­égeket. Mit gondol, nehéz napok várnak az olimpikono­kra?

– Ezt a helyzetet is kezelni lehet, bár az elszigetel­tség bizonyára furcsa lesz nekik.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary