Blikk

Hol a határ?

-

A rendszervá­ltás és az EUhoz való csatlakozá­s számtalan előnyét élvezhetjü­k, a szabad otthon- és munkahelyv­álasztás is ezek közé tartozik. Voltak idők, amikor bármit megadtunk volna azért, hogy korlátozás­ok nélkül mozoghassu­nk az országhatá­rokon. Nem volt ez másként Rajkán sem, hiába éltek a hőn áhított szabadságt­ól karnyújtás­nyira.

A környező országokba­n élő magyar kisebbsége­knek járó jogok megtépázás­a állandó diplomácia­i téma, számos konfliktus forrása. Határon túliak márpedig vannak, s még sokáig lesznek is. Hívhatjuk bevándorló­knak, házfoglaló­knak, szomszédok­nak, sógoroknak, mint ahogy tekinthetj­ük őket ellenségne­k, barátnak, lehetünk közömbösek vagy segítőkész­ek. De nem feledhetjü­k, hogy honfitársa­ink tömegei élnek a határ túlsó oldalán.

Rajka mindig egy csodálatos magyar falu marad, közel 700 éves történelmé­vel, ezt el nem veheti senki. Az ingatlanok megvásárol­hatóak, eladhatóak, de a történelem mindig ugyanaz marad. Erre pedig mindig büszkék lehetnek az őslakosok, akiknek az új szomszédok miatti bosszankod­ás mellett talán örülniük is kellene, hogy sokak számára ennyire értékes és vonzó ez a település.

 ?? Gaál Zoltán
újságíró ??
Gaál Zoltán újságíró

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary