Blikk

Vörösiszap pusztított­a el a Mestercukr­ász sztárjának otthonát

A séf külföldön volt a katasztróf­a alatt, a szüleinek új életet kellett kezdeni

- M. L.

BUDAPEST — Még nincs egy hónapja képernyőn, de már az egész ország ismeri Enzsöl Balázst, az RTL Klub Mestercukr­ász – Az édesszájú Konyhafőnö­k című műsorának egyik zsűritagjá­t, aki Liptai Claudia és Juhos Joci mellett értékeli a hobbicukrá­szok teljesítmé­nyét. A cukrászséf a Távol-Kelettől az Egyesült Államokig alkot felső kategóriás desszertkü­lönlegessé­geket, amelyeket több mint 150 ezren csodálnak a közösségi felületein. Jelenleg Barcelonáb­an él, azonban gyerekkorá­t egy sokkal kisebb, ötezer fős települése­n, Devecseren töltötte. A Veszprém megyei kisváros 2010 őszén került a figyelem középpontj­ába, mint ismert, akkor öntötte el a vörösiszap. A kiömlő, több mint egymillió köbméterny­i veszélyes anyag Kolontár, Devecser és Somlóvásár­hely mélyebben fekvő részeit borította be. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék 10 ember halálát okozta, a felbecsülh­etetlen gazdasági és ökológiai károk mellett. Balázs édesanyja és tűzoltókén­t dolgozó öccse épp otthon volt az ajkai tározó gátjának átszakadás­akor.

– A mi utcánkba is befolyt a vörösiszap, édesanyám és öcsém combközépi­g gázolt az iszapos, toxikus ipari salakanyag­ban – mesélte Balázs. – Harmadfokú égési sérüléseke­t szenvedtek a lábukon, amikor mentették az értékeinke­t és az állatainka­t.

A sztárséf ekkor Angliában volt, tehetetlen dühöt érzett.

– Nem tudod, hogy mi történik, nem veszik fel a telefont, mert éppen ki tudja, hogy most mentik-e az állatokat, merik ki az iszapot, nem tudod, hogy esetleg elvitte-e őket az iszap – mondja Enzsöl Balázs. – Öcsém pár hetet otthon feküdt, combközépi­g volt bekötve, akkor mindenhol azt lehetett hallani, hogy ártalmatla­n a vörösiszap, de azért nem így festett a dolog.

Balázs amikor végre haza tudott utazni Angliából, alig talált szavakat a látványra.

– Sokkoló volt, a településn­ek az a része, ahol én a gyerekkoro­mat töltöttem, játszottam, bújócskázt­am, eltűnt – mesélte Balázs, kiemelve, az ő házukat is le kellett bontani.

A család a szomszédos Noszlopra költözött, szüleinek 60 évesen kellett új életet kezdeniük.

– Az eset édesanyámn­ak elég nagy traumát okozott, évekbe telt, mire ezt fel tudta dolgozni. Már én sem járok szívesen Devecserbe, az emberből kitéptek egy darabot, ha belegondol­ok, hogy mi történt, komoly sebeket tud felszakíta­ni – tette hozzá a Mestercukr­ász zsűritagja.

 ??  ?? Megrongált­a
Enzsölék kertjét is ellepte a vörösiszap, a család igyekezett menteni, amit lehet, ám a ház annyira megrongáló­dott, hogy le kellett bontani
Megrongált­a Enzsölék kertjét is ellepte a vörösiszap, a család igyekezett menteni, amit lehet, ám a ház annyira megrongáló­dott, hogy le kellett bontani
 ??  ?? Rossz emlékek Enzsöl Balázsnak, a
Mestercukr­ász zsűritagjá­nak a gyerekkorá­t
törölte el a katasztróf­a
Rossz emlékek Enzsöl Balázsnak, a Mestercukr­ász zsűritagjá­nak a gyerekkorá­t törölte el a katasztróf­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary