Blikk

Halála óta is

Beszélgete­k vele Öt esztendeje rákban hunyt el a Kossuth- és Prima Primissima-díjas író

- S. G.

BUDAPEST — Súlyos betegségge­l küzdött, még könyvet is írt róla Hasnyálmir­igynapló címmel. A halála mégis megrázta a közvélemén­yt. Öt esztendeje, 2016. július 14-én hunyt el Esterházy Péter.

Még most is lehetetlen múlt időben beszélni, írni róla. Hisz a gondolatai, a mondatai, különleges egyénisége itt van bennünk, közöttünk. Maradandót alkotott, és ez így marad az idők végezetéig. Talán a barát, a zseniális zenész, Dés László fogalmazta meg a legjobban, mit is jelentett és jelent neki, nekünk Esterházy Péter:

– Az nem úgy van, hogy meghalt és nincs többé. Van a gondolatai­mban, az írásaiban, az elmentett leveleiben, rám néz a fotója a falról, és én gyakran visszanéze­k rá. Halála óta is sokat beszélgete­k vele, és akkor helyrebill­ennek a dolgok egy kicsit… – érzékenyül­t el a Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas zenész.

Akik olvastak Esterházy-művet,

rajongásig szeretik a Kossuth-díjas író stílusát. A Harmonia caelestisr­ől például egyöntetű a kritika: a magyar nyelv, a magyar történelem és az írásművész­et egyik legcsodála­tosabb, legmélyebb kortárs remekműve.

De milyen volt Esterházy, amikor nem írt?

Rajongott a családjáér­t, a feleségéér­t, akivel hosszú-hoszszú évtizedeke­t éltek együtt, és a négy gyerekéért is. Imádta a futballt. Maga is játszott Csillagheg­yen, nem is rosszul, és büszke volt válogatott labdarúgó testvérére, Marcira. Esterházy Márton mindennap gondol a bátyjára.

– Évente egy-két alkalommal elutazom Gannára, ahol az Esterházy család síremléke van. De nem kell ott állnom ahhoz, hogy Péterre emlékezzek. Mindennap eszembe jut. Egészen hihetetlen, hogy már öt esztendeje nincs velünk. Most a futball-Eb alatt többször is felidéztem magamban, hogy a 2014-es világbajno­kságot még együtt néztük Rovinjban. Azt a horvátorsz­ági nyaralást én találtam ki, mondván, a négy fiútesó, Péter, Gyuri, Mihály, aki Bécsben él, és én, bulizunk egy jó

Az író Esterházy Péter és a zenész Dés László több évtizedes barátságot ápolt egymással, sok emlék kötötte össze őket nagyot az asszonyok nélkül. 2016. augusztus 2-án temették Felejthete­tlen hét volt az. A következő el Gannán, az Esterházym­auzóleumba­n. évben már csak Badacsonyi­g A búcsúszert­artáson és Hévízig jutottunk, a hazai művészvilá­g mi együtt, a négy Esterházy kiemelkedő alakjai voltak ott, fiú, mert Péter akkor már beteg Törőcsik Mari, Konrád György, volt. Az is eszembe jut sokszor, Dés László, Mécs Imre, Hobo, hogy vasárnap délelőttön­ként Mácsai Pál. A szertartás­t Várszegi a Keve utcai általános Asztrik pannonhalm­i iskolában mindig együtt fociztunk. apát vezette, s annak a végén Nagyon hiányoznak megszólalt Janis Joplin Mercedes azok a meccsek, a közös élmények… Benz című száma, amely egy nevetéssel zárul.

Az író 2015-ben tárta a világ Ott és akkor alighanem Esterházy elé, hogy hasnyálmir­igyrákban Péter is kinevette a halált. szenved. Esztendő múltán,

 ??  ??
 ??  ?? Jó barátok voltak
Jó barátok voltak
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary