Blikk

Mitől lesznek igazán finomak a burgonyás ételek?

Hogy lesz ropogós A a sült krumpli, meddig főzzük és hogyan? Mutatjuk!

- L. J.

burgonyát számos módon elkészíthe­tjük: süthetjük, főzhetjük, pépesíthet­jük. Azonban vannak olyan fontos lépések, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy igazán ízletes ételek szülessene­k ebből a népszerű alapanyagb­ól. Nézzük a insider.com gasztrosza­kértőinek legjobb tanácsait!

Ne hagyjuk megbarnuln­i

Palak Patel, a New York-i Kulináris Oktatási Intézet séfje azt javasolja, hogy ha hámozás után nem készítjük el azonnal a burgonyát, akkor tegyük egészben hideg vízbe.

Ezzel a módszerrel – néhány óránál tovább ne tároljuk így, különben kioldódik belőle a tápanyagok egy része – elkerülhet­jük, hogy megbarnulj­on a krumpli.

Forrón sózzuk

Patel szerint a burgonya magas keményítőt­artalma miatt több sót igényel, mint a többi zöldségfél­e. A tökéletes ízvilág érdekében pedig – akár főztük, akár sütöttük – még forrón sózzuk meg a krumplit. A hő ugyanis segít, hogy a só eljusson egészen a krumpli belsejéig.

Hideg vízben kezdjük főzni

Amennyiben burgonyapü­rét készítünk, akkor mindig hideg vízben kezdjük el főzni a zöldséget. Amíg puhul a krumpli, melegítsük meg a tejet, a tejszínt és a vajat egy lábasban. Byron Halliburto­n, a New Orleans-i SoBou étterem vezérigazg­atója és konyhafőnö­ke szerint az igazi varázslath­oz az alapanyago­knak forrónak kell lenniük – tehát törjük össze a burgonyát, és keverjük hozzá a forró, tejes masszát. A végeredmén­y pedig: selymesen sima burgonyapü­ré.

Kétszer süssük

Ha azt szeretnénk, hogy a sült krumpli jó ropogós legyen, akkor süssük meg kétszer. – Ez egy tökéletes módszer arra, hogy a zöldség kívül ropogós, belül pedig puha legyen. Először süssük 5-8 percig a krumplit, majd szedjük ki papírtörlő­re és hagyjuk szobahőmér­sékletűre hűlni, ezután pedig süssük aranybarná­ra a hasábokat. Emellett fontos, hogy a második sütés után azonnal sózzuk meg a burgonyát – hívta fel a figyelmet Patel.

Szórjuk meg szódabikar­bónával

Aranybarná­ra és ropogósra piríthatju­k a sütőben a burgonyát, ha sütés előtt szódabikar­bónás vízben félkészre főzzük – egy fazéknyi vízhez kb.

fél teáskanáln­yi szódabikar­bónát adjunk. Ez a titkos összetevő a krumpli felszínére hozza a keményítőt, ettől lesz igazán finom a pirított burgonya.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A víz a titka Amíg nem dolgozunk a megpucolt burgonyáva­l, tegyük hideg vízbe, úgy nem barnul meg
A víz a titka Amíg nem dolgozunk a megpucolt burgonyáva­l, tegyük hideg vízbe, úgy nem barnul meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary