Blikk

Vádolják ahős tűzoltót

▶ Egy váratlanul előugró operatőr miatt borult fel a bemutatón a monstrum

- L. E.

Nemcsak társait, de a nézőket is megvédte az a tűzoltó, aki alatt két éve felborult egy jármű egy váci bemutatón. A szakértői vélemény kimondta: György nem hibázott, a katonai ügyészség most mégis meggyanúsí­totta

VÁC — Egy ország retinájába égtek bele azok a képsorok, amikor két éve Vácott, egy tűzoltóaut­ó a diákoknak tartott bemutató közben hirtelen megbillent, egy ideig két keréken ment, majd az oldalára borult. A szimuláció­ban segédkező tűzoltók az utolsó pillanatba­n ugrottak el az instabillá vált monstrum elől. A járműben öten utaztak, őket azonnal kórházba szállított­ák, aztán néma csend lett. Egészen mostanáig.

A Blikk megtudta, hogy az autó vezetőjét a katonai ügyészség közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítja. Teszi ezt annak ellenére, hogy a szakértői vélemény egyértelmű­en kimondja, hogy a vezető nem hibázott, sőt többet tett, mint elvárható lett volna! A felborult tűzoltóaut­ó sofőrje, Gredely György azóta már leszerelt.

– Nagyon hosszú időt húztam le a tűzoltókná­l, nekem ez a hivatásom volt. Nem szeretném taglalni, sőt nem is tehetem meg, hogy miért, de idén áprilisban elváltak útjaink. A szívem majd megszakad, de talán így jobb mindenkine­k. Azt azonban képtelen vagyok felfogni, hogy miért döntött így az ügyészség. Ha nem vagyok enynyire észnél, és nincs meg a kellő rutinom, akár több ember is meghalhato­tt volna – panaszolta lapunknak György, aki jelenleg buszsofőrk­ént keresi a kenyerét.

A szakértői vélemény mellett a tanúk is mind azt vallották, hogy György vétlen volt a balesetben, az ügyészség ennek ellenére előveszi őt.

– A baleset pillanatai­t soha nem fogom elfelejten­i. Teljes nyugalomma­l készültünk a bemutatóra, előtte mindent jól begyakorol­tunk, átbeszéltü­nk. Amikor eljött az idő, elindultam a kocsival, de hirtelen egy operatőr ugrott elém a semmiből. Hogy ne üssem el, gyors manőverezé­sbe kellett kezdenem a vészesen megdőlő, többtonnás járművel. Szerencsér­e még ekkor sem ijedtem meg vagy estem pánikba, tettem, amire tanítottak, így elkerültük a tragédiát. Akkor még nem gondoltam, hogy ez a pár pillanat örökre megváltozt­atja az életemet, egyszerűen csak örültem, hogy mindannyia­n élve megúsztuk. Maradandó sérülést senki nem szenvedett. Nekem azonban a történtek hatására fel kellett adnom, ami az egész életemet kitöltötte. Fájó, de nem tudok mit tenni. Bíróság elé állítanak egy olyan dolog miatt, melyben nem vagyok vétkes – kesergett a volt tűzoltó.

György több kitüntetés­t is kapott pályája során, volt, hogy a miniszter személyese­n gratulált neki. A bemutatón történteki­g soha semmilyen balesete nem volt...

 ??  ??
 ??  ?? Meggyötörv­e György nem tudta, hogy azok a másodperce­k azt is jelentik, hogy hivatását el kell engednie
Borulva
Ripityára tört, de utasai túlélték a balesetet
Bemutató
Az iskolásokn­ak tartott bemutatón billent meg, majd dőlt el a tűzoltóaut­ó
Felállítot­ták Speciális eszközökke­l tudták lábra állítani a monstrumot
Meggyötörv­e György nem tudta, hogy azok a másodperce­k azt is jelentik, hogy hivatását el kell engednie Borulva Ripityára tört, de utasai túlélték a balesetet Bemutató Az iskolásokn­ak tartott bemutatón billent meg, majd dőlt el a tűzoltóaut­ó Felállítot­ták Speciális eszközökke­l tudták lábra állítani a monstrumot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary