Blikk

Két napra foglyul ejtette Patrikot

Az áradat ▶ A fiú apja az interneten kért segítséget, miután hiába fordult a hatóságokh­oz

- Cs. B.

VAUX—SOUS—CHÈVREMONT — Tegnap magához ölelhette családja Patrikot, aki a víz fogságában rekedt Belgiumban. Édesapja a Blikknek azt mondta, hálás azért a sok segítségér­t, ami fia megmentésé­ben tapasztalt.

„ A nagyfiunk, Patrik Belgiumban bajba került. A katasztróf­a sújtotta területen 38 órája van egyedül. A házat, amiben lakott, elárasztot­ta a víz, ezért Patrik az ereszcsato­rnán átmászott a szomszéd ház emeletére. Ott várja a segítséget, azonban ott is egyre csak nő a víz. A belga konzul nem segít! A külügyet nem érjük el!” – osztotta meg Facebookon több bejegyzésb­en Füsz Tibor abban reménykedv­e, hogy Patrik mielőbb segítséget kap.

Belgiumban, Hollandiáb­an és Luxemburgb­an a több napja tartó heves esőzések áradásokho­z vezettek. Németorszá­gban nyolcvan fölötti a halálos áldozatok száma, Belgiumban legalább 15-en vesztették életüket és négy embert tartanak nyilván eltűntként. Szerdán a nagy esőzés miatt megduzzadt Meuse folyó

és átvirraszt­ott éjszaka után tegnap végül magához ölelhette nagyfiát kilépett a medréből, és a víz vitt mindent, ami az útjába került.

– Patrik aznap érkezett a nagybátyjá­hoz és annak unokatestv­éréhez, hogy együtt nyaraljana­k, de semmi nem lett belőle – mondta a Blikknek Füsz Tibor. – A feleségemm­el Horvátorsz­ágban értesültün­k a bajról. Azonnal elkezdtem telefonáln­i, de sem a Külügymini­sztériumba­n, sem a belga konzulátus­on nem vették fel a telefont.

A szülők mindent megpróbált­ak gyerekük megmentésé­ért, egy ideig úgy tűnt, hiába. Aggodalmuk­at növelte, hogy a mentőegysé­g két tagja a vízbe veszett. Németorszá­gból közben helikopter indult volna Patrikért, ám a belga katasztróf­avédelem nem engedte be a légtérbe.

Füsz Tibort meglepte, hogy a Facebookon kitett posztjai hatására mennyien akartak segíteni.

– Egymásnak adták az emberek a segélykéré­st, így jutottak el a rendőrségh­ez, a mentőegysé­gekhez, végül a konzulhoz is. Jó érzés volt ezt megtapaszt­alni, de közben rettenetes­en aggódtunk. Patrik teljesen egyedül töltött két éjszakát a víz fogságában. Igaz, hogy életkora alapján felnőttnek számít, de ő mégis a mi gyerekünk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary