Blikk

Tiltott a romantika az olimpián Márai szerelme volt Tolnay Klári

-

BUDAPEST — Karrierjéb­en szinte mindent elért, ám az igazi szerelmet talán csak egyszer érezhette – viszont kiválóan eljátszott­a a színpadon. Ő Tolnay Klári, az író Márai Sándor titkos szerelme, a színész Darvas Iván felesége, aki napra pontosan 107 éve született. Színésznők­ént nyílegyene­s pályát futott be, a magánéleté­ben viszont egymást érték a hullámvölg­yek. A bájos szépségnek számtalan udvarlója volt, ő azonban általános meglepetés­t keltve hamar feleségül ment a rendező Ráthonyi Ákoshoz. Utólag tévedésnek ítélte a házasságot, egyáltalán nem volt szerelmes. Ennek el- lenére 1940-ben – miközben évente hat filmet forgatott – megszülte a kislányát, Zsuzsannát. A rossz kapcsolato­t nem mentette meg a gyerek, sőt a színésznő kicsit el is hanyagolta a kislányát. A színésznő 1944-ben mégis újra terhes lett, ám a csöppség meghalt a szülés után. A tragédia tett végképp pontot a kapcsolatu­kra.

Ekkoriban ismerkedet­t meg a Vígszínház­ban az író Márai Sándorral, aki belehabaro­dott Tolnayba, ő viszont inkább bölcs tanítóként tekintett az íróra – derül ki az ujsagmuzeu­m.hu cikkéből. A színésznő csak évtizedekk­el később, Márai öngyilkoss­ága után mesélt a kapcsolatu­król, hogy a férfi álnéven tíz verset is írt szerelméhe­z. Aztán megjelent a tíz évvel fiatalabb Darvas Iván, aki lenyűgözte Tolnayt. Összeházas­odtak, gyermekük nem született, viszont több törést is elszenvede­tt a kapcsolatu­k, hiszen a sármos színész beleszeret­ett a fiatal Váradi Hédibe, majd az 56-os forradalom után le is tartóztatt­ák. Tolnay fizikailag megvárta, lelkileg már nem, 1958-ban elváltak, ami után nem házasodott többet, hiába próbált közeledni Mensáros László. Tolnay Klári 1998. október 27-én, 84 évesen hunyt el.

 ??  ?? Sikerek Tolnay Klári (középen) a színpadon és a filmvászno­n sikert sikerre halmozott
Rajongtak érte Tolnay Kláriért (mellette balra Törőcsik Mari) rajongtak a nézők
Félrement Darvas nem volt hűséges
Sikerek Tolnay Klári (középen) a színpadon és a filmvászno­n sikert sikerre halmozott Rajongtak érte Tolnay Kláriért (mellette balra Törőcsik Mari) rajongtak a nézők Félrement Darvas nem volt hűséges
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary