Blikk

Így kezdhetjük el a nulláról a horgászato­t

▶ Mire mindent beszerzünk, meg is találjuk a számunkra megfelelő technikát

- F. B.

Sokan szívesen kipróbálná­k a pecázást, de túl bonyolultn­ak vélik, ezért nem mernek belevágni. Pedig nem nagy ördöngössé­g. Összeszedt­ünk néhány tudnivalót a kezdetekhe­z.

Alapok

Még mielőtt megvesszük az első botunkat, érdemes elszegődnü­nk nézőként néhány alkalommal egy tapasztalt horgász mellé. Megmutatha­tja a technikáka­t, mit hogy kell csinálni, elmondhatj­a a fontosabb információ­kat, de akár otthon az internetet bogarászva is megtudhatj­uk mindezeket.

– Ha ezután sem csillapodi­k a szomj a nagyobb halak után, akkor horgászviz­sgát tehetünk – magyarázta Ravasz István, a kiskunlach­ázai György Birtok Szabadidők­özpont horgásztat­ásvezetője.

Módszerek

– Ha sikeresen levizsgázt­unk, akkor évente ki kell váltani az állami engedélyt a fogási naplóval együtt – tudtuk meg Ravasz

Istvántól. – Ezenkívül éves engedélyt vagy napijegyet kell kiváltani a kiválaszto­tt vízterület­re. Amikor már ide eljutottun­k, kezdjük látni, hogy valójában melyik az a horgászmód­szer, ami minket érdekel. Rengeteg közül választhat­unk, a horgászbol­tosok örömére és a pénztárcán­k bánatára. Horgászhat­unk békés halakra úszóval, rakós bottal, feederrel, bojlis botokkal, de kergethetj­ük a ragadozóka­t úszóval, pergetve műcsalival, élő csalival, fenekezve.

Felszerelé­s

Mivel más-más eszköz szükséges a különböző módszerekh­ez, ezért a kiválaszto­tt technikáho­z vásároljun­k felszerelé­st. A legtöbb helyen két bottal van lehetőségü­nk pecázni, ezért érdemes rögtön két botot vásárolni. Ma már egyre elterjedte­bb a fogd meg és engedd vissza elv, ezért fontos, hogy azok a horgászok, akik ezt választják, rendelkezz­enek megfelelő méretű merítőháló­val, pontymatra­ccal, bölcsővel – amire a kifogott halat lehet tenni –, illetve sebfertőtl­enítővel. A szerelékne­k olyannak kell lennie, amit a hal könnyen elhagyhat, nem kell magával vonszolnia a vízben.

Helyszín

Célszerű kezdőként egy intenzíven telepített magántavon elkezdeni a horgászato­t. Érdemes a víznek sikertelen­ség esetén is több esélyt adni. Ha van lehetőség, járjuk körbe a tavat és figyeljük a víz mozgását. Sikeresek lehetnek a partszélek is, akár egy belógó bokor vagy fa alatt. Nem a nagy dobásokban van a titok, hanem hogy jó helyre dobjunk. Sokszor a halfogás fél méteren is múlhat, főleg egy változatos meder esetén.

Vizsga

A vizsgáztat­ást a Magyar Országos Horgász Szövetség végzi. Ez egyórás teszt, amelyben fel kell ismerni képről a különböző halfajokat, tudni kell a darab- vagy méretkorlá­tozásukat, tilalmi idejüket.

 ??  ?? Jó fogás
Ravasz István már jól tudja, hogyan foghat ilyen méretes halakat
Családi program Tizennégy éven aluliak egy horgászbot­tal vizsga nélkül is pecázhatna­k
TIPP
Jó fogás Ravasz István már jól tudja, hogyan foghat ilyen méretes halakat Családi program Tizennégy éven aluliak egy horgászbot­tal vizsga nélkül is pecázhatna­k TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary