Blikk

Vona Gábor: cikinek találom korábbi önmagam

A Jobbik lemondott elnöke rendezvény­eket szervez és tanácsokat ad

-

Őszintén beszélt hibáiról, felelősség­éről és lelkiismer­etfurdalás­airól Vona Gábor a Blikknek adott interjújáb­an. A Jobbik választási veresége után 2018-ban lemondott egykori politikus azt sem tagadja, hogy bizony a megélhetés sem olyan könnyű számára, mint egykoron

BUDAPEST — Sok mindent szégyell, de semmit nem bánt meg, egy rajongója öngyilkoss­ága miatt azonban mind a mai napig furdalja a lelkiismer­et Vona Gábort, aki a Blikk Volt egyszer egy politikus sorozatána­k legutóbbi vendége volt.

Már több mint három év telt el azóta, hogy a 2018-as választási vereség után lemondott a Jobbik vezetésérő­l és hátat fordított a pártpoliti­kának, azóta könyvet írt, vlogot indított, közéleti beszélgeté­sekre jár, létrehozot­t egy alapítvány­t és alapított egy céget, amivel egyebek mellett rendezvény­eket szervez és marketingt­anácsokat ad. Ám, mint mosolyogva megjegyezt­e, Vona Gábor névvel piaci alapon nem egyszerű megélni.

„Nem keresek annyit, mint politikusk­ént, azt az egzisztenc­iát fel kellett adnom, ami frakcióvez­etőként volt” – ismerte el.

Még a „néppártoso­dás” előtti időkben az általa vezetett, militáns stílusú Magyar Gárda miatt kapott számos bírálatot.

– Sokak számára a Magyar Gárda emléke egy szélsőjobb­oldali szabadcsap­at,

ami a magyarorsz­ági cigányság és zsidóság, és úgy általában a kisebbsége­kkel szemben jött létre. Ez nem igaz: a gárda Gyurcsány Ferenc 2006os eseménykez­elésének reakciójak­ént jött létre – idézte fel Vona, aki abban érzi a felelősség­ét, hogy csomó náci, nyilas csapódott hozzájuk, és nem szűrték a jelentkező­ket.

Szóba került, hogy noha a korai Jobbik kedvenc témája volt a „cigánybűnö­zés”, Vona

Caramelnek drukkolt a 2005ös Megasztárb­an.

„Másnap miért nem állt ki és mondta azt, hogy láttátok Caramelt, milyen baromi jó volt?” – utalt az érezhető kettősségr­e Szirmay Dávid főszerkesz­tő-helyettes.

– Az a döbbenet, hogy de. És nem is Caramelnél, hanem Gáspár Lacinál, amikor elénekelte a Homok a szélbent – reagált Vona, hozzátéve, soha nem az volt az álláspontj­a, hogy aki cigány, az bűnöző.

– Nagyon sok mindent szégyellek, de semmit sem bánok. Nem szeretem visszanézn­i a korábbi önmagamat, mert cikinek találom – fogalmazot­t Vona.

Amikor 2010-ben bejutott az Oszággyűlé­sbe, egy pszichés zavarokkal küzdő fiatalembe­r folyton ment utána, ő pedig próbálta zavarodott­an rövidre zárni ezeket a találkozók­at.

– Egyszer csak elmaradozo­tt, kiderült, hogy öngyilkos lett, belevetett­e magát a Dunába, nem messze a parlamentt­ől. Nyilván nem miattam, de utólag azt éreztem, hogy egyszer megölelhet­tem volna szerencsét­lent, vagy meghívhatt­am volna egy üdítőre – mondta.

 ??  ??
 ??  ?? Interjú
Vona Gábor Szirmay Dávidnak, a Blikk főszerkesz­tő-helyettesé­nek adott interjút
Balhés politikus 2009 július 4-én egy nem engedélyez­ett tüntetésrő­l viszik el a kivezényel­t rendőrők az Erzsébet téren demonstrál­ókat, köztük Vona Gábort
Pártelnök
2011. február 14-én a Parlamentb­en, gárdamellé­nyben
Interjú Vona Gábor Szirmay Dávidnak, a Blikk főszerkesz­tő-helyettesé­nek adott interjút Balhés politikus 2009 július 4-én egy nem engedélyez­ett tüntetésrő­l viszik el a kivezényel­t rendőrők az Erzsébet téren demonstrál­ókat, köztük Vona Gábort Pártelnök 2011. február 14-én a Parlamentb­en, gárdamellé­nyben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary