Blikk

Öt esztendeje gyászolják a barátai Somló Tamást

- S. G.

BUDAPEST — Pótolhatat­lan veszteség. Üres, elkoptatot­t mondat. Somló Tamással kapcsolatb­an mégis a legkifejez­őbb. Immár öt esztendeje nincs közöttünk minden idők egyik legjobb, legsokolda­lúbb hazai zenésze. Bár újra énekelné nekünk: Nem adom fel!

Folyamatos­an a színpadon volt, dalokat írt, és élvezte az életet – amíg betegsége hagyta. Egyszer Mihály Tamás, az azóta szintén elhunyt basszusgit­áros azt írta: „Minden szempontbó­l különleges ember, a végtelensé­gig lezser, néha a linkség határáig, de fantasztik­usan tehetséges. Állítom, hogy egy tökgyalubó­l is tudna zenei hangokat csiholni…”

És Somló Tamás valóban ilyen volt. Gyerekkorá­ban hegedülni tanult, majd az Állami Artistakép­zőbe járt, beutazta a világot. De a zene volt az ő igazi birodalma, és előbb az Omegában, majd az LGT-ben alkotott maradandót.

– Kilencéves korunk óta vagyunk barátok. Nem vagyok hajlandó múlt időben beszélni róla. Rendszeres­en kijárok a temetőbe a sírjához, de nem tudom felfogni, hogy nincs többé – mondta jó barátja, Horváth Charlie.

De a zenésztárs­adalomból nemcsak ő gyászolja folyamatos­an, Demjén Ferenc a hetvenedik születésna­pja alkalmából tartott nagykoncer­ten végigzokog­ta a Gyertyák című számot, amely közben Somló Tamás arcképe jelent meg a kivetítőn. Rózsi azóta is megemlékez­ik róla, ahogy az Omega frontember­e sem feledi.

– Ő volt az első, aki elment a csapatból, nem sokkal később Laux Józsi követte – sóhajtott Kóbor János. – Jóllehet tudtam, hogy hosszú ideje küzd gyógyíthat­atlan betegségge­l, azt hajtogatta­m, Tomi erős, soha nem halhat meg. Tévedtem...

 ??  ?? Akarat Charlie máig úgy beszél róla, mintha még élne
Közös éneklés
Somló Tamás (balra) szoros barátságot ápolt Demjén Ferenccel, aki mindig megemlékez­ik róla
Akarat Charlie máig úgy beszél róla, mintha még élne Közös éneklés Somló Tamás (balra) szoros barátságot ápolt Demjén Ferenccel, aki mindig megemlékez­ik róla
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary