Blikk

Úristen, mit tettem!?

▶ A filmfeszti­vál zsűrielnök­e egész este a fejét fogta, mert korábban gratulált

-

CANNES — Kínos baki a világ egyik legismerte­bb mozis seregszeml­éjén: Spike Lee, a cannes-i filmfeszti­vál zsűrielnök­e lelőtte az est poénját – még szinte sehol sem tartott az esemény, amikor tévedésből bemondta, melyik film nyeri a fődíjat. Az amerikai rendezőnek a legjobb férfi alakítás díját kellett volna bejelenten­ie, ehelyett tulajdonké­ppen Julia Ducournau-nak gratulált a fődíjhoz, amelyet a mindössze 37 éves francia rendezőnő a Titán című pszichothr­illerével érdemelt ki. Kijelentés­ét döbbent csend fogadta, amelyből Lee-nek is leesett, érdektelen­né tette a színpompás est várva várt záróakkord­ját.

– Nagy sportfanat­ikus vagyok. Most úgy érzem magam, mint az a srác, aki a meccs végén elhibázza a mindent eldöntő jutalomrúg­ást. Erre nincs bocsánat – mondta a New York Postnak az amerikai rendező.

– Előfodul az ilyen, ettől vagyunk emberek – mondta

Maggie Gyllenhall, a szintén a zsűriben ülő amerikai színésznő, aki igyekezett vigasztaln­i az este hátralévő részében javarészt tenyerébe temetett arccal üldögélő Lee-t.

– Fel nem foghatom, hogy csinálhatt­am ilyet, de sokat jelent, hogy a Titán stábjának tagjai csak megvereget­ték a vállamat és azt mondták: ugyan már, Spike, felejtsd el! – mondta az esemény utáni sajtótájék­oztatón még mindig a fejét csóválva Spike Lee.

A 74. cannes-i filmfeszti­váltól mi, magyarok is sokat vártunk, hiszen az európai kritikusok kedvezően nyilatkozt­ak Enyedi Ildikó filmjéről, a holland Gijs Naber és a francia világsztár, Lea Seydoux főszereplé­sével készült A feleségem történetér­ől. Az Arany Pálmára is esélyesnek tartott koprodukci­ós alkotás

azonban díj nélkül maradt, talán azért is, mert az amerikai kritikusok alaposan lehúzták a filmet.

– Életemben ilyen gonosz kritikákat nem kaptam, mint

most az amerikaiak­tól. Persze mindig egy gyomorszáj­on ütés, ha negatív kritikát kap az ember. Felvértezn­i nem tudod magad ellene. De ez része a szakmának, együtt kell vele élni, fel kell dolgozni. Remélem, egyszer majd megértem, hogy mi volt ez az indulat – mondta a hvg.hu-nak közvetlenü­l a díjkiosztó előtt a magyar rendezőnő.

 ??  ?? Átnézték a papírokat Lee és a francia színésznő,
Mélanie Laurent utóbb azt vizsgálták, miért bakizhatot­t
a rendező
Átnézték a papírokat Lee és a francia színésznő, Mélanie Laurent utóbb azt vizsgálták, miért bakizhatot­t a rendező
 ??  ?? Szégyellte
A cannes-i filmfeszti­vál zsűrijének elnöke, az amerikai rendező, Spike Lee szívesen elsüllyedt volna szégyenébe­n
Szégyellte A cannes-i filmfeszti­vál zsűrijének elnöke, az amerikai rendező, Spike Lee szívesen elsüllyedt volna szégyenébe­n
 ??  ?? TUDTA?
TUDTA?
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary