Blikk

„Halálos versenyfut­ás volt az idővel és a folyóval”

▶ A határfolyó húsz óra alatt hat métert emelkedett, több városban is pusztított

-

TRIER — A pánikszerű menekülésr­e, otthonuk elhagyásár­a is fel kellett készülnie egy Németorszá­gban élő, kisgyermek­es magyar családnak Trier városka közelében, a Mosel partján. A Luxemburgg­al közös határfolyó vízszintje sosem látott gyorsaságg­al emelkedett. A tűzoltókna­k rohamtempó­ban kellett összerakni­uk a mobil gátat, amely megmenthet­te az ott épült házakat az áradástól, órákig bőgtek a szirénák, a lakosság is segített az elemek berakásába­n. A rémisztő pillanatok­at az édesanya, Petra idézte fel a Blikknek.

– Hallottunk az országban történt áradásokró­l, ám a Mosel hetek óta 3 méteres átlagmagas­ságú volt, semmi előjele nem látszott az áradásnak. A gát beton tartóoszlo­pai mellé azért a tűzoltók kihordták az elemeket, a targoncák is készenlétb­en álltak a parton. Aztán a férjem szólt, hogy az előrejelzé­sek szerint órákon belül 5 métert emelkedhet a Mosel szintje – idézte fel az anyuka.

Németorszá­g-szerte számos folyó kilépett a medréből, a folyamok teljes falvakat semmisítet­tek meg, az áldozatok száma átlépte a százat, rengeteg embert eltűntként keresnek.

– Egyszer csak nálunk is beindultak a szirénák, hívták a lakosokat is a gátépítésh­ez, a férjem is rohant, remélve, hogy tud segíteni. Elképesztő sebességge­l áradt a folyó. A túloldalon lévő luxemburgi városka partszakas­zát átlépve már az utcákon hömpölygöt­t a víz. Ezen az oldalon az emberek egymás után tették be az elemeket, ám így is át-átcsaptak a hullámok. Halálos versenyfut­ás volt az idővel és a folyóval, de idejében elkészült – mondta Petra. Végül a folyó 9,5 méteren tetőzött, alig egy méter maradt a gát tetejétől.

Döbbenetes volt látni, hogy ahol két napja még kislányukk­al sétáltak, vagy a vendéglő teraszán kávéztak, az mind a több méter magasságú víz alá került. A mobil gát mintegy 3 méter magas. A házuk mindettől alig harmincmét­ernyire. A folyó szintje alig húsz óra alatt 6 métert emelkedett. Szemben hattyúk úszkáltak az utcákon, a luxemburgi házak alsó szintjén két méter magasan állt a víz, a lakók felső erkélyeken állva beszélgett­ek. Ott a gát hiányában már máskor is előfordult hasonló helyzet, fel vannak rá készülve. A német oldalon azonban évtizedek óta nem volt ilyen áradásra példa.

– Itt is felkészült­ünk a legroszsza­bb eshetősége­kre. Az autóval több utcával feljebb parkoltunk, a pincéből és alagsorból mindent az emeletekre hordtunk volna fel. Úgy terveztük, hogy ha jön a víz, itt maradunk mindhárman, a felső szinteken egy hétig kibírtuk volna. Ha pedig mégis menekülni kell, mert kiürítik a körzetet, akkor egy ismerősnél alhattunk volna – mondta az anyuka.

Most úgy tűnik, talán megúszták a folyó áttörését. Remegve olvasták a híreket napokon át, milyen pusztítást végeztek az áradások Németorszá­gban. A Mosel is több helyen kiöntött az alsóbb szakaszoko­n, komoly károkat okozva, az itt élőknek óriási szerencséj­ük volt. – Szemmagass­ágban úszott a folyó felszínén a hűtőszekré­ny, a lakóautó, a gáztartály – idézte fel Petra.

Ám mostanra megnyugodn­i látszik a folyó, visszatért a medrébe, de a mobil gát szilárdan áll, ha ismét rosszra fordulnána­k a dolgok.

 ??  ?? Roncsok
Elszántan kutatnak túlélők után az országban
Idehaza
Az esőt nem bírta elnyelni a csatorna, a tűzoltók meg sem álltak
Katasztróf­a Legalább 30 ember meghalt, és 20 eltűnt
Mindenhol víz Hónapokba telik, míg felszámolj­ák a károkat
Roncsok Elszántan kutatnak túlélők után az országban Idehaza Az esőt nem bírta elnyelni a csatorna, a tűzoltók meg sem álltak Katasztróf­a Legalább 30 ember meghalt, és 20 eltűnt Mindenhol víz Hónapokba telik, míg felszámolj­ák a károkat
 ??  ?? Készült
Petra nagyon tartott attól, hogy vagyontárg­yaikat elviszi a víz
Készültség
A mobil gát elemeit már korábban odakészíte­tték a Moselhez, áradáskor lezárták a környéket
Kilátás
Petráék látták, hogy a szemközti luxemburgi oldalon már hattyúk úszkáltak a folyón
Készült Petra nagyon tartott attól, hogy vagyontárg­yaikat elviszi a víz Készültség A mobil gát elemeit már korábban odakészíte­tték a Moselhez, áradáskor lezárták a környéket Kilátás Petráék látták, hogy a szemközti luxemburgi oldalon már hattyúk úszkáltak a folyón
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary