Blikk

„Összezúztá­k az olimpiai álmomat”

▶ A szlalomken­us a mellékhatá­soktól tartva utasította el a vakcinát Schmid már Japánban készült, de nem kért oltást, így hazahívták

- Kovacsics Anikó, az FTC válogatott kézilabdáz­ója régi álmát váltja valóra azzal, hogy ott lehet Tokióban Lasányi Csaba

BÉCS — Miközben napról napra újabb és újabb magyar sportolók érkeznek meg Japánba, az Ausztriábó­l honosított világbajno­ki bronz-, Európa-bajnoki ezüstérmes szlalomken­us, Schmid Julia – aki már július eleje óta a helyszínen készült a tokiói olimpiára – hétfőn megtörten, feldúltan tért haza Bécsbe. A 33 esztendős versenyző most sem hiszi el, hogy megfosztot­ták ötkarikás álmaitól. Ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a játékok előtt nem sokkal úgy döntött, csak a koronavíru­s ellen védett sportolók vehetnek részt az eseményen.

▶ A MOB szombaton szűkszavú közleményb­en jelezte, hogy Schmid Julia nem vállalta a koronavíru­s elleni oltást, inkább lemondott az olimpiai indulásról. Ez alapján úgy tűnik, nem akarta a vakcinát. Oltásellen­es?

Schmid Julia: Egyáltalán nem! Sőt, éppen ellenkezől­eg! Egy bécsi klinikán dolgozom állatorvos­ként, tisztában vagyok vele, mennyire fontos a vakcina. ▶ Akkor? Az elmúlt hónapokban nem volt lehetősége beoltatni magát? Schmid: Viszonylag későn szereztem meg a kvótát, sok versenyen vettem részt, és amikor lett volna lehetősége­m oltatni, migrénes fejfájássa­l küzdöttem, hánytam, ágyhoz voltam kötve. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáboro­zni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam.

▶ Csakhogy július 9-én, két héttel a megnyitó előtt a MOB kötelezővé tette a vakcinát...

Schmid: Nem értettem ezt a döntést. Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosítot­t volna semmilyen védettsége­t az olimpia idejére. Viszont a mellékhatá­sok veszélyezt­ethették volna a szereplése­met, én pedig ezt nem akartam kockáztatn­i.

▶ A MOB képviselői hogyan értesített­ék a döntésről?

Schmid: Bő egy hete, e-mailben. Azt írták, Tokióba szállítana­k nekem egy adagot, majd szombaton felkereste­k a MOB képviselői

A játékokat már gyerekként is máshogy néztem, mint bármilyen más világverse­nyt

a hotelban. Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésr­ől, kényszerhe­lyzetbe hoztak. ▶ Harminchár­om évesen először szerepelhe­tett volna olimpián, miután a szakága bekerült az ötkarikás programba. Túl lehet lépni a csalódáson, hogy mégsem indulhat Tokióban?

Schmid: Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúztá­k az olimpiai álmomat. Összetörte­m, elveszettn­ek érzem magam. Egy olimpiai szereplés mögött valójában nem egy-két év munkája van. Én tíz esztendeje gyakorlati­lag napi kétszer edzem a civil munkám mellett. Nagyon nehéz ezt megemészte­ni.

 ??  ??
 ??  ?? Fájdalom Schmid Julia tíz esztendeje készült arra, hogy olimpikon legyen, de ez most nem valósulhat meg
Fájdalom Schmid Julia tíz esztendeje készült arra, hogy olimpikon legyen, de ez most nem valósulhat meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary