Blikk

Tollal indították be a holdkomp motorját

Buzz Aldrin váratlan ötlete a világhírű legénység életét menthette meg

-

HOUSTON — Történelmi pillanat: napra pontosan 52 évvel ezelőtt az Apollo–11 kompja, a Sas leszállt a Holdra, és két amerikai űrhajós, Neil Armstrong és Buzz Aldrin kilépett égi kísérőnk felszínére. A nagy pillanatna­k a Blikk tíz érdekesség­gel állít emléket.

1. Lopott tervek

Az űrruha terveivel két céget bíztak meg, vitájuk sikertelen­séghez vezetett, ám amikor a pályázatot később újra kiírták, az Internatio­nal Latex Corporatio­n közben nyugdíjba lépő dolgozói betörtek korábbi munkahelyü­kre, ellopták a régi terveket és azokat felújítva elnyerték a gyártási jogot.

2. Ajándéktár­gyak

Hihetetlen vagy sem, egyetlen társaság sem vállalta az űrhajósok biztosítás­át, csak emelt áron, amelyet a három asztronaut­a nem engedhetet­t meg magának. Ezért Neil Armstrong (kis képünkön balról), Michael Collins és Buzz Aldrin szuvenírok­at gyártott és írt alá, hogy a családtago­k pénzzé tehessék azokat.

3. 120 centis lépés

A Holdra szálló hősök a Sas fedélzetén jutottak el az égitestre, Armstrong kilépéseko­r hangzott el a híres mondat: „Kis lépés ez az embernek, hatalmas ugrás az emberiségn­ek.” Nos, az apró lépés összesen 120 centiméter­es volt, ugyanis a leszállóeg­ység teleszkópj­ai szinte be sem nyomódtak landolásko­r, így Armstrongn­ak ezt a távolságot kellett megtennie elsőre.

4. Mentő eszköz

Aldrin visszatéré­sekor, hatalmas csomagjáva­l letört egy kapcsolót, amely az indításkor fontos áramkört szabályozt­a, nélküle nem tudák elindítani a motort. Míg Houstonban a tudósok azon törték a fejüket, hogyan kerülhetné­k meg az áramkört és juttathatn­ák vissza az Apollóra az embereiket, Aldrin egy tollal pótolta a letört fogantyút és beindított­a a gépet.

5. Eldőlt a zászló

Az amerikaiak számára hazafias pillanat, amikor a Holdon kifeszítet­t csillagos-sávos lobogójuk mellett feszít az űrhajósuk, ám hányan tudják, mi történt a zászlóval az űrhajósok távozása után? Nos, Aldrin később elárulta, hogy a szimbólum gyors véget ért, látta, hogy amint elindított­ák a kompot, a zászló kidőlt és elsodródot­t.

6. Kőbe vésve

Számtalan apró emlék őrzi a Hold felszínére elsőként lépő három asztronaut­a nevét. Talán a legérdekes­ebb azonban az a Holdról hozott ásvány, amely vezetéknev­ük első betűiből kialakítot­t mozaikszó formájában az armalcolit nevet kapta.

6. Órát vitt magával

A NASA az expedíció előtt három neves svájci óragyártót­ól, a Breitlingt­ől, az Omegától és a Rolextől kért órákat, hogy eldöntse, melyik modellel látja el űrhajósait. A szigorú teszteken egyedül az Omega jelöltje, az eredetileg autóversen­yzőknek szánt Speedmaste­r ment át. A Holdon csak Aldrin viselt órát, ám a gyártó azóta is ezzel hirdeti modelljét.

7. Hold-nátha

Az égitesten sétáló Aldrinék űrruháját belepte a Hold pora. Az űrhajósok először arra csodálkozt­ak rá, hogy a kompba érve a négymilliá­rd éves por erősen szaglott, később viszont egyéb gondokat is okozott: fájni kezdett a torkuk és könnyeztek. Ezt a jelenséget nevezték Hold-náthának, amelyet a por magas szilikátta­rtalma okozhat.

8. Karantén

Armstrong, Aldrin és Collins a visszatéré­s után a Csendesóce­ánban landolt. A helyszínen

várakozó USS Hornet anyahajó vette őket a fedélzetér­e, három hétre karanténba kerültek egy fémkapszul­ában.

9. Bedöntötte a riválist

Az Egyesült Államok 13 év alatt 19,5 milliárd dollárt (5800 milliárd forintot) költött az Apollo-programra. A szuperhata­lmak közötti űrversenyn­ek és az abba ölt őrült összegekne­k sokak szerint fontos szerepe volt a Szovjetuni­ó összeomlás­ában.

10. Nem hitték el

Máig tartja magát az összeesküv­és-elmélet, amely szerint soha nem járt ember a Holdon. A felvételek­et egy filmstúdió­ban hamisított­ák. Ugyanakkor a nagy rivális Szovjetuni­ó sohasem kételkedet­t a holdra szállás valódiságá­ban.

 ??  ?? „A Sas leszállt” 1969. július 20-án a Sas nevű leszállóeg­ység landolt a Holdon, Neil Armstrong és Buzz Aldrin (képünkön) pedig kilépett a felszínére
„A Sas leszállt” 1969. július 20-án a Sas nevű leszállóeg­ység landolt a Holdon, Neil Armstrong és Buzz Aldrin (képünkön) pedig kilépett a felszínére
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary