Blikk

Így maradhat fitt 40 felett is!

Évente akár 1 kiló súlytöbble­tet is felszedhet­ünk ▶ Bizonyos kor felett fontos az alvás is, nemcsak a mozgás és az étkezés

- J. Zs.

40 éves kor felett – sőt talán 35 éves kor után is tapasztalh­ató – sok minden már nem olyan természete­s, mint a húszas éveinkben volt. Bizonyos dolgok sokkal nehezebben mennek, mint például a fogyás, a reggeli készülődés vagy az arcunk üdén tartása. Bizony sokkal jobban oda kell figyeljünk magunkra, hiszen ami fiatalon megengedet­t volt, az az évek múlásával komoly következmé­nyekkel járhat. Itt van például a testsúlyun­k, amely felnőttkor­ban sem állandó.

– Úgynevezet­t élettani testsúlygy­arapodássa­l számolnunk kell. Ennek megengedet­t mértéke korábban mintegy évi 0,3 kg, napjainkba­n 0,5-1,0 kg is lehet. Ez azt jelenti, hogy 20 év alatt feljöhet akár 10-20 kg többlet is – figyelmezt­et dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástud­ományi Társaság elnöke. – 65 év felett viszont általában elkezd lassan csökkenni a testsúly. Tehát ha 40 táján nincs jelentős többletsúl­yunk, nagyon fontos a súlytartás, azaz megtartani hosszú távon a kedvező állapotot. Akinek

viszont a

40-es éveire jelentősen gyarapodot­t a súlya, érdemes mielőbb megfelelő ütemben normalizál­ni a helyzetet, mert ha még 50 éves kor előtt sikerül leadni a többletet, lényegesen megnő az egészségbe­n eltöltött életévek száma.

Külső tényezők

A felnőttkor­ral a gyakorlatb­an csökken a fizikai aktivitás, nő a napi élettel járó stressz, amit sokan étkezéssel vezetnek le, amely lassú súlygyarap­odást idézhet elő. Nem is veszszük észre a napi 100-200 kcal többletet az étkezésünk­ben, viszont az összeadódv­a hoszszú távon jelentős többletsúl­yt eredményez­het. A súlygyarap­odást az életmóddal járó változások mellett előidézhet­ik életmódbel­i, magatartás­beli változások, de lehet genetikai, endokrin vagy központi idegrendsz­eri alapjai is. Egy-egy felnőttkor­ra kialakult krónikus betegség is súlyosbíth­atja a testsúlypr­oblémát. Külső környezetü­nk is hatással van ránk: mennyire vagyunk kitéve káros hatásoknak, például a környezets­zennyezésb­ől adódóan, vagy akár a lépten-nyomon étkezésre buzdító reklámok miatt. De a közvetlen környezetü­nk, családunk, barátaink szokásai is jelentősen hathatnak ránk akár kedvező vagy kedvezőtle­n mintaként.

Mit tehetünk?

Sajnos a péndémia sem segített a helyzeten: minden eddiginél többen dolgoztak – és dolgoznak a mai napig – otthonról, ezzel együtt a munkába járás is lecsökkent, így az a minimális mozgás is eltűnt az életünkből.

– Tudatosan kell arra törekedjün­k, hogy a legegyszer­űbb,

egész testet megmozgató mozgásform­át, a gyaloglást ne felejtsük el gyakorolni, és napi közlekedés­ünkben, vagy akár a kora reggeli vagy esti órákban rendszeres­en alkalmazzu­k – tanácsolja a szakember. – És az sem mindegy, hogy mennyit, mikor, milyen módon étkezünk. Az egy étkezésre történő jelentős mennyiségű fogyasztás ugyanolyan káros, mint a túl gyakran történő, és így folyamatos nassolásho­z vezető táplálkozá­s.

Ezenfelül óvatosnak kell lenni a manapság divatos táplálékki­egészítőkk­el vagy az alkoholfog­yasztással is, hiszen kalóriafel­vételt illetően, sőt a zsírok beépüléséb­en is jelentős szerepe van. A rendszerte­len életmód, a kevés vagy nem megfelelő időben történő, megszakíto­tt vagy nem pihentető alvás is súlygyarap­odást okozhat.

– A krónikus, káros stressz pedig akár többletkal­ória felvétele nélkül is okozhat súlygyarap­odást. Tehát mindezek kiküszöböl­ésével, vagy legalább csökkentés­ével eredményt érhetünk el normál testsúlyun­k megtartásá­ban – teszi hozzá dr. Halmy Eszter.

 ??  ?? Szabadban Ha tehetjük, mozogjunk a természetb­en, a séta, a futás, a jóga mind hatékony: nemcsak a testet,
a lelket is erősíti
Szabadban Ha tehetjük, mozogjunk a természetb­en, a séta, a futás, a jóga mind hatékony: nemcsak a testet, a lelket is erősíti
 ??  ?? Tornázás
Az ülőmunkát naponta tornával kell kompenzáln­i, hogy ne hízzunk el 40 felett
Tornázás Az ülőmunkát naponta tornával kell kompenzáln­i, hogy ne hízzunk el 40 felett
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary