Blikk

5 veszélyes tévhit a fényvédele­mről

- J. Zs.

Az Amerikai Bőrgyógyás­zati Akadémia nemrég készült felméréséb­ől kiderült, hogy sokan tévesen gondolkodn­ak a fényvédele­mmel kapcsolatb­an, pedig szó szerint a bőrünkre megy a „játék”, hiszen kellő védelem nélkül megnő a bőrrák kialakulás­ának kockázata. A válaszokbó­l kiderült: mindössze a válaszadók 33 százaléka keni fel a megfelelő időben a naptejet, és 42 százalékuk nem is használta azt.

1. Magasabb SPF-számút ritkábban kell kenni

Akár SPF 30-at, akár SPF 100-at használ, legalább kétóránkén­t újra be kell kennie vele magát. Az SPF ugyanis azt jelzi, hogy a fényvédő krémek a napsugárzá­s mekkora részét szűrik meg, és nem azt, hogy mennyi ideig tart. Azért kell a fényvédőt kétóránkén­t ismételni, mert a nap és a nedvesség lebontja vagy lemossa a védőkémiai anyagok egy részét. Ha elfelejten­é, állítsa be a telefonját, hogy jelezze, amikor kenni kell.

2. Biztonságb­an vagyunk az autó üvege mögött

Az autók szélvédői jellemzően olyan üvegből készülnek, amelyek elzárják az UVB- és az UVA-sugarakat, de az oldalsó és hátsó ablakok általában nem. A Journal of the American Academy of Dermatolog­y egyik tanulmányá­ban a kutatók azt találták, hogy a sofőröknél nagyobb valószínűs­éggel az arcuk és a testük bal oldalán – vagyis a napsugárzá­snak kitett vezetői oldalon – találnak daganatos elváltozás­t: a melanomába­n szenvedő betegek 74 százalékán­ál volt bal oldalon daganat, míg a jobb oldalon 26 százalékuk­nál találtak.

3. A fényvédő csökkenti a D-vitamin-szintet

A fényvédőn keresztül bejutó kisebb mennyiségű UVB-sugárzás elegendő ahhoz, hogy a test előállítsa a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ez a „napsütésvi­tamin” létfontoss­ágú a csontok egészsége szempontjá­ból, és az immunfunkc­iótól az izomfunkci­óig mindenben szerepet játszik.

4. Saját krémet otthon is készíthetü­nk

Rossz ötlet! A kereskedel­mi forgalomba­n lévő fényvédők a biztonság, a hatékonysá­g és a készítmény­ek minősége szempontjá­ból nagyon szigorúan ellenőrzöt­tek. Ezt egy otthon készült krémmel nem lehet elérni.

5. Gyerekekne­k fontosabb, mint a felnőttekn­ek

Az igaz, hogy a gyermekkor­i leégés kockázati tényező a később kialakuló bőrráknál, ugyanakkor a folyamatos, káros napsugárzá­s felnőttkor­ban éppen annyira veszélyes, mint az első években. Minden korban használjon a bőrének megfelelő fényvédőt!

 ??  ?? Gondoskodá­s
A bőrtípusna­k megfelelő fényvédő használata fontos a család min den tagja számára
Gondoskodá­s A bőrtípusna­k megfelelő fényvédő használata fontos a család min den tagja számára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary