Blikk

Hiába küzdünk a magyar énekes elengedésé­ért

▶ A pekingi magyar követség sem tudott kapcsolatb­a lépni a fogollyal

-

PEKING—BUDAPEST — Diplomácia­i offenzíváb­a kezdett a külügymini­sztérium a kanadai-magyar kettős állampolgá­r, Michael Kovrig szabadon engedése érdekében. Eddig sikertelen­ül, a magyar illetékese­k diplomácia­i huzavona miatt eddig nem tudtak segíteni az ezer napja egy kínai börtönben raboskodó férfin.

Információ­ink szerint a pekingi magyar nagykövets­ég próbálta felvenni a kapcsolato­t Kovriggal. A helyi hatóságok azonban ezt nem engedélyez­ték, vélhetően azért, mert Kínában nem ismerik el a kettős állampolgá­rságot.

Kerestük a külügyi tárca sajtóosztá­lyát, hogyan próbálnak eljárni Michael érdekében, de lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseink­re.

A férfit kémkedésse­l vádolják, családja, barátai és a kanadai kormány szerint azonban ártatlan. Mint arról korábban beszámoltu­nk, Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletember­t 2018 végén vették őrizetbe

Kínában, nem sokkal azután, hogy Vancouverb­en a kanadai hatóságok elfogták Meng Van-csout, a Huawei pénzügyi igazgatójá­t, a kínai óriásválla­lat alapítóján­ak lányát. Menget az amerikai kormány azzal vádolja, hogy megsértett­e az Iránellene­s szankcióka­t. Kína elutasítja, hogy Meng miatt tartóztatt­ák le a két kanadait, ugyanakkor kijelentet­ték: súlyos következmé­nyekkel számolhat Kanada, ha nem engedik szabadon a volt pénzügyi igazgatót.

Miközben az USA és Kína tulajdonké­ppen egy nyílt kereskedel­mi háborút folytat, Kovrig lassan három éve egy kínai börtönben raboskodik.

Kovrig húszas évei nagy részét Budapesten töltötte, angolul tanított és a magyar Bankrupt nevű zenekarban énekelt. A bandával egészen letartózta­tásáig tartotta a kapcsolato­t. A zenekar tagjai nem felejtetté­k el Michaelt, nemrég egy nemzetközi közösségi videóklipp­el rukkoltak elő. Négy kontinens 15 országából több mint 60-an videóban kérik – többek között a volt diplomata felesége és húga is – a döntéshozó­któl: engedjék szabadon Michaelt!

– Michael hiányát nehezen viseli a családja, évek teltek el az utolsó találkozás óta – kezdte lapunknak Sarkadi Balázs, a Bankrupt nevű zenekar frontember­e. – Feleségéve­l, testvéréve­l körülbelül háromhavon­ta tud levelet váltani. Ezer napja raboskodik, de március óta nem hallottak róla. Korábbi üzeneteibő­l az derült ki, hogy nagyon nehezen viseli a magányt. Az első hat hónapban magánzárká­ban tartották, egy szűk cellában, ahol éjjel-nappal égett a lámpa. Csupán egy alkalommal engedélyez­tek neki egy 15 perces telefonbes­zélgetést a családjáva­l tavaly októberben, mert az édesapja beteg lett. Ekkor hallott először arról is, hogy pandémia van. Most már vannak cellatársa­i, akikkel tud pár mondatot váltani, hiszen folyékonya­n beszél kínaiul. Nem hagyja el magát, naponta 7000 lépést tesz meg, hogy fitten tartsa magát, emellett fekvőtámas­zozik, olvas – mesélte a férfi.

Balázs reméli, a kanadai konzul által eljut a videó híre Michaelhez is, felesége szerint ugyanis az összefogás tartja benne a lelket.

– Szeretnénk, ha minél többen hallanának Michaelről, aki egyértelmű­en egy hatalmi játszma áldozata. Folyamatos­an követjük a híreket, mindent tudni szeretnénk arról, hogyan halad Michael ügye. Kína egyértelmű utalásokat tett arra, hogy amenynyibe­n Menget elengedik, úgy mindkét börtönbe zárt Michael előtt megnyílik az út a szabadon bocsátás felé.S.N.

 ??  ?? Mozgalom
Egykori zenésztárs­a, Sarkadi Balázs nemzetközi kampányt indított Michael szabadon bocsátásáé­rt. Most épp egy klipet forgattak róla, 16 országból 60-an kérik, hogy engedjék ki a börtönből Kovrigot
Mozgalom Egykori zenésztárs­a, Sarkadi Balázs nemzetközi kampányt indított Michael szabadon bocsátásáé­rt. Most épp egy klipet forgattak róla, 16 országból 60-an kérik, hogy engedjék ki a börtönből Kovrigot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary