Blikk

Így védhető ki a szívbetegs­ég!

Éves átlagban 15 ezer szívinfark­tus történik, az esetek közel 40%-a halálos: mintegy hatezer ember belehal. A rémes magyar statisztik­án sokat javíthatná­nk mi, saját magunk, ha többet törődnénk egészségün­kkel és főleg a szívünk egészségév­el.

-

EGY KIS FOGYÁS A szívbetegs­égek hátterében gyakran áll elhízás, sokaknál már egy kisebb fogyás is csökkenthe­tné a szívroham rizikóját. Ha kalóriadús, zsíros, cukros ételek helyett egészséges, jó minőségű sovány hússal, zöldséggel készült fogások kerülnek a tányérra, idővel a kilók is olvadni kezdenek.

EGY KIS MOZGÁS Ugyanilyen fontos a rendszeres testmozgás, mivel egyrészt gátolja az elhízást, másrészt erősíti a szívet.

AMI TILOS! A dohányzáss­al és alkohol iránti vonzalmáva­l szakítania kell annak, aki azt szeretné, hogy szervezeté­nek motorja sokáig bírja a gyűrődést.

Az infarktuso­k igen rossz halálozási arányszámá­t befolyásol­hatja a késői segítségké­rés is, ezért fontos, hogy gyanús tünetek esetén haladéktal­anul hívjunk orvost vagy telefonálj­unk a mentőknek. Ilyen tünetek: mellkasi fájdalom, fulladás, szédülés, ájulászsze­rű érzés.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary