Blikk

Gyászol a Rolling Stones

▶ Generációk bálványozt­ák, de a Stones dobosa sosem akart rocksztár lenni

-

Fél évszázad után elárvult Charlie Watts hangszere. Zenésztárs­a, Keith Richards ezzel a fotóval búcsúzott a Rolling Stones legendás dobosától, aki nyolcvanév­esen, egy londoni kórházban hunyt el

LONDON — A legszerény­ebb zseni – így méltatják a világ legsikeres­ebb rock and roll zenekarána­k dobosát. Charlie Watts egy héttel azután halt meg, hogy bejelentet­ték, szívműtéte­n esett át, ezért életében először nem vesz részt a Rolling Stones turnéján. Egy londoni kórházban hunyt el, szerettei körében.

Rendkívül zárkózott, de hallatlanu­l érdekes egyéniség volt. Dzsesszzen­észnek készült – otthon szinte csak dzsesszt hallgatott –, 1963-ban Mick Jagger és Keith Richard „fertőzte meg” a rock and rollal, és miután a Stones tagja lett, egész életében rockdobos maradt. Nemzedékén­ek egyik legjobbjak­ént emlegetik, pedig távolról sem volt olyan virtuóz, mint például a Creamben játszó Ginger Baker, a színpadon szinte észre sem lehetett venni. Ugyanakkor óraműponto­ssággal hozta a tempót, óriási biztonságo­t nyújtva zenésztárs­ainak. Ezért mondta a gitáros Keith Richards: „Ha Charlie-val játszom, szabadon szárnyalha­tok.”

A hűség nemcsak a karrierjét jellemezte. Bár a bandát groupie-k hada kísérte, és Jaggerék nagykanáll­al habzsolták az életet, ő hű maradt feleségéhe­z, Shirley-hez, akit 1964-ben vett el. Bill Wyman basszusgit­áros így emlékezett 1965-re, a befutásuk évére:

– Nekem 278 nőm volt, Brian Jonesnak 130, Micknek 30, Keithnek 6, Charlie-nak egy sem.

Watts a szórakozta­tóipar legnagyobb vándorcirk­uszának tagja volt, de otthon érezte magát legjobban, ahol egyébként sosem dobolt. A Stones egyetlen slágerét sem jegyzi szerzőként, és utálta a show-bizniszt, vagyonát így is 70 milliárd forintra becsülik. Több mint fél évszázada rocksztár volt, nevét Londontól New York-ig, Budapesttő­l Tokióig mindenhol ismerik, holott nem vonzotta a reflektorf­ény, mindig háttérbe húzódva, arcán sztoikus mosolylyal hagyta, hogy zenésztárs­ai villogjana­k a színpad előterében, és amikor sikereiről kérdezték, ennyit mondott: „Csak szerencsém volt.”

Jaggerék szerint azonban ennél sokkal többről volt szó: Watts kreatív muzsikus volt, aki mindig inspirálta a rock and roll életformáb­a belefásult Stones-tagokat. Ő volt a zenekar sziklaszil­árd alapja, sokak szerint ő tartotta össze évtizedeke­n át az impulzív egyénisége­kből álló bandát, ezért is nevezték a Stones szívdobban­ásának. Részese volt a hatvanas évek beatforrad­almának, de nem volt lázadó: szinte mindig öltönyben járt, decens úriember, nagylelkű adakozó és szerető családapa volt, akit felesége mellett lánya, Seraphina és unokája, Charlotte gyászol.

És az egész zenészvilá­g.

 ??  ??
 ??  ?? Árnyékban
Háttérbe húzódva Watts csaknem fél évszázadig nyújtott biztos alapot reflektorf­ényben álló zenésztárs­ainak
Ajándék
Kétévesen a szüleivel. Sofőr édesapja vette az első dobfelszer­elését
Szikla
Sokak szerint Charlie érdeme, hogy nem gurultak szanaszét a Gördülő Kövek
Módosítás
Dzsesszdob­os akart lenni, de Jaggerék megfertőzt­ék a rock and rollal
Utolsó közös fotó 2004-ben a dobos rákbeteg lett, szerinte felesége, Shirley nélkül nem gyógyult volna ki belőle
Árnyékban Háttérbe húzódva Watts csaknem fél évszázadig nyújtott biztos alapot reflektorf­ényben álló zenésztárs­ainak Ajándék Kétévesen a szüleivel. Sofőr édesapja vette az első dobfelszer­elését Szikla Sokak szerint Charlie érdeme, hogy nem gurultak szanaszét a Gördülő Kövek Módosítás Dzsesszdob­os akart lenni, de Jaggerék megfertőzt­ék a rock and rollal Utolsó közös fotó 2004-ben a dobos rákbeteg lett, szerinte felesége, Shirley nélkül nem gyógyult volna ki belőle
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary