Blikk

Megsértődt­ek Áderra

- Blikk-információ

BUDAPEST — Romániában a legnagyobb kormánypár­t, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvény­sorozatot megnyitó hétfői csúcsértek­ezleten párhuzamot vont Trianon traumája és a Krím annektálás­a között.

A 46 ország képviselőj­e, köztük 14 állam- és kormányfő részvételé­vel megrendeze­tt konferenci­án a magyar államfő rámutatott: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalm­i agresszió, mind pedig Trianon traumájána­k emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím elvétele. Áder János hangsúlyoz­ta, hogy Magyarorsz­ág a „rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elköteleze­ttség okán is határozott­an kiáll Ukrajna szuverenit­ása, az ország területi egysége mellett.

A kijelentés orosz részről is komoly visszhango­t váltott ki. Szergej Lavrov orosz külügymini­szter épp Budapesten reagált, miután kollégájáv­al, Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájék­oztatót. A Krími Platformot „teljesen üres, kilátástal­an propaganda­jellegű elképzelés­nek” nevezte, amelynek célja álláspontj­a szerint az, hogy alájátssza­nak az Ukrajnában tapasztalh­ató „ultraradik­ális neonáci megnyilván­ulásoknak”.

 ??  ?? Kemény szavak Áder János államfő érzékeny témát érintett a nemzetközi konferenci­án
Kemény szavak Áder János államfő érzékeny témát érintett a nemzetközi konferenci­án

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary