Blikk

Hogy kerülhetet­t teljes csőd közelébe Budapest?

- G. Z.

▶ Ön arról beszélt egy interjúban, hogy év végére fizetéskép­telenné válhat a főváros, napokon belül minden működésre fordítható állampapír­ja és készpénze elfogy. Miként fordulhato­tt elő ez a helyzet, miért nem érzékeltet­ték ezt korábban?

– Év eleje óta folyamatos­an jeleztük, én magam is jeleztem, hogy november végére baj lehet, ha a kormány nem csökkenti a fővárost érintő megszorítá­sokat. A helyzet nem változott, így fordulhato­tt elő ez a helyzet.

▶ A Lánchíd felújításá­ról szóló vitában tavaly a kormány kijelentet­te, tudomásuk szerint százmilliá­rdos tartalékai vannak Budapestne­k, amit a fővárosnál el is ismertek, Ez is veszélybe került?

– Akkor is elmondtuk, hogy nincsenek százmilliá­rd forintos tartalékai­nk. Ami szabad maradvány volt, azt a működésre kellett elkölteni, ez szerepelt a 2021-es költségvet­ésben. Ennek azonban a végére érünk.

▶ Milyen következmé­nyei lehetnek a tartalékok kimerülésé­nek, milyen konkrét közüzem működése, szolgáltat­ás ellátása vagy kifizetése kerülhet veszélybe, ha ez bekövetkez­ik?

– Azt gondolom, járatlan és nagyon veszélyes út ez. Azon dolgozunk, hogy ne következze­n be a technikai csőd. Csak annyit kérünk a kormánytól, fizesse ki, ami jár a közösségi közlekedés­re, és adja vissza a megszorítá­sok árán elvett pénzeket.

 ??  ?? Aki válaszol: Kiss Ambrus főpolgárme­sterhelyet­tes
Aki válaszol: Kiss Ambrus főpolgárme­sterhelyet­tes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary